Luxusní cuketové rizoto

cuketové rizoto

Cuketové rizoto dělám už léta, moje rodina ho miluje. Není nic lepšího za chladného večera než velká mísa horkého krémového rizota. Toto cuketové rizoto je přesně takové, s hráškem, citronem a piniovými oříšky je to dokonalé pohodové jídlo.

Vím, že recept na rizoto trvá trochu déle, ale na některé věci se rozhodně vyplatí počkat. A tento recept na cuketové rizoto není výjimkou. Ano, musíte nad ním stát, ano, musíte ho míchat a ano, chce to čas. Ale pokud jde o mě, dobré rizoto stojí za čas, který je potřeba k jeho přípravě.

Cuketové rizoto s hráškem a citronem

Cuketové rizoto je šťavnatě krémové a syté. Přidal jsem hrášek a citron, aby se chuť trochu pozvedla. Navíc rizoto ozvláštní ještě tymián. Do hotového rizota přidávám také opražené piniové oříšky.

Jak připravit cuketové rizoto

Postup přípravy cuketového rizota krok za krokem

Smažení: Usmažte cibuli, musí být měkká, takže ji budete muset smažit alespoň 10 minut, pokud můžete, tak i déle.

Opečte: Poté přidejte rýži arborio, která se musí opéct na pánvi spolu s cibulí – dokud cibule nebo rýže nezhnědne.

Víno: Když přidáte víno, mělo by se dostat na rozpálenou pánev a mělo by okamžitě zasyčet. Nyní budete muset začít míchat, aby rýže víno vstřebala.

Bylinky: Do tohoto cuketového rizota přidávám trochu čerstvého tymiánu a česneku.

Vývar a míchání: Pokud jde o rizoto, jsem ze staré školy, přidávám vývar po jedné naběračce a průběžně míchám. Vyzkoušel jsem už všechny ostatní způsoby přípravy rizota a tato metoda mě nikdy nezklamala. Pokud tedy chcete dokonale uvařené krémové rizoto, doporučuji použít tento způsob. Čím lepší vývar použijete, tím bude rizoto chutnější.

Zelenina: Protože cuketa je plná vody, přidávám ji až ke konci vaření. Pokud jste cuketu nakrájeli na malé kostičky, pak se nebude vařit vůbec dlouho. Poslední, co chcete, je, aby cuketa zmizela v rizotu. Chcete, aby cuketa stále trochu křupala. Hrášek se také rychle uvaří, takže ho přidejte současně.

Máslo a sýr: Po přidání veškerého vývaru je třeba rizoto dozdobit pořádnou porcí másla a sýra. Díky tomu bude rizoto krémové! Máslo přidávám do pánve a pak ho průběžně míchám, dokud se do rizota nevmísí. Nakonec rizoto odstavím z ohně a jemně vmíchám sýr.

Podávejte: Vždycky jsme si dali cuketové rizoto horké, posypané opraženými piniovými oříšky, strouhaným sýrem, trochou citronové kůry a pořádně posypané černým pepřem.

Co k tomuto pokrmu podávat

Obvykle si ho dáváme k večeři samotné. Pokud byste ho ale chtěli podávat k obědu, skvěle se k němu hodí lehký zelený salát. Dobré svěží italské bílé víno je k tomuto zeleninovému rizotu opravdu ideální, stejně jako suché prosecco.

Mohu toto rizoto zmrazit?

Rizoto je opravdu nejlepší jíst čerstvé. Nedoporučuji rizoto mrazit, příliš se může pokazit struktura a rýže! Zbytky lze skladovat v lednici, ale před podáváním je třeba je důkladně prohřát. V lednici bych ho uchovávala pouze jeden den.

Suroviny

  • 1 polévková lžíce lehkého olivového oleje
  • 1 střední bílá cibule (150 g) nakrájená nadrobno
  • 1 šálek rýže arborio (290 g)
  • ½ šálku bílého vína (100 ml)
  • 4 šálky zeleninového vývaru (1 l)
  • 1 velký stroužek česneku mletý, pokud máte malé stroužky, tak dva
  • 1 středně velká cuketa (265 g) zbavená špičky, ocásku a nakrájená na malé kostičky
  • ⅜ šálku mraženého hrášku (60 g), já používám zahradní hrášek
  • 2 nebo 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 citron, kůru z něj jemně nastrouháme
  • 2 ½ lžíce másla (40 g)
  • ⅓ šálek parmezánu (40 g) (vegetariánský tvrdý italský sýr) jemně nastrouhaný
  • ¼ lžičky čerstvě nadrceného černého pepře
  • ¼ šálku piniových oříšků (35 g) opražených

Příprava

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a na středním plameni ji smažte, dokud nezměkne. Asi 10 minut.

Přidejte rýži a smažte asi 10 minut. Dbejte na to, aby cibule ani rýže nezhnědly moc.

Do pánve nalijte víno a míchejte, dokud rýže víno nevstřebá.

Přidejte tymián, černý pepř a česnek a pak začněte po naběračkách přidávat vývar a průběžně míchejte.

Když vám zbývají asi dvě naběračky vývaru, přidejte cuketu, hrášek a citronovou kůru. Promíchejte a přidejte po jedné naběračce zbývající vývar.

Po přidání veškerého vývaru vyjměte snítky tymiánu a vmíchejte máslo, což by mělo být poměrně rychlé.

Poté vypněte oheň a vmíchejte nastrouhaný parmezán (tvrdý italský sýr).

Ihned podávejte s opečenými piniovými oříšky a vydatně posypané černým pepřem a dalším strouhaným sýrem.