Hráškový krém

hráškový krém

Hrách je jednou z našich nejoblíbenějších druhů zeleniny, kterou pěstujeme na zahradě.  Nejenže ho denně svačíme čerstvý, ale také ho rádi používáme do pokrmů – třeba na hráškový krém.

Je to krémová, sametově hladká polévka, která se připravuje ze 3 šálků hrášku a zeleninového vývaru.   Tato polévka nechává vyniknout chuti čerstvého hrášku – víc opravdu nepotřebujete!

Jak připravit krémovou hrachovou polévku

Cibule a česnek. Ve velkém hrnci na polévku rozpusťte máslo a přidejte do něj nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut.

Přidejte zeleninový vývar, hrášek, sůl a pepř. Přiveďte k varu a poté přikryjte a vařte, dokud hrášek nezměkne.

Rozmixujte ho. Ponorným mixérem mixujte, dokud nebude polévka hladká. Pokud ponorný mixér nemáte, můžete použít běžný mixér. Pokud používáte mixér, vlijte do něj polévku po částech a mixujte, dokud nebude krémová. Buďte opatrní, protože polévka je velmi horká! Po dokončení mixování ji vraťte zpět do hrnce.

Do hrnce s polévkou přidejte hustou smetanu a při varu míchejte, aby zhoustla.

Podávejte v miskách ještě horkou. Pro lepší prezentaci můžete navrch přidat trochu čerstvé petrželky nebo máty, ale není to nutné.

Nápověda a tipy k receptu

Zde je několik často kladených otázek, pokud jde o hráškový krém! Doufám, že vám tento seznam pomůže v případě, že jste hledali pomoc!

Mohu místo čerstvého hrášku použít mražený? Rozhodně můžete použít i mražený hrášek! Často to dělám v zimním období, když máme chuť na tuto polévku.

Nemám tučnou smetanu, co jiného mohu použít? Pokud nemáte tučnou smetanu, můžete ji zahustit obyčejným jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Lze ji podávat studenou? Může, je to osvěžující letní polévka, ale já osobně ji mám raději teplou.

Mohu tuto polévku zmrazit? Určitě můžete. Nejraději ji mrazím ve skleněných nádobách, nejlépe do 6 měsíců.

Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 1 malá žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 šálky čerstvého loupaného zeleného hrášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/3 lžičky pepře
  • 1/4 šálku husté smetany ke šlehání

Příprava

Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na polévku na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a za častého míchání, aby se nepřipálily, smažte asi 5 minut doměkka.

Přidejte zeleninový vývar, hrášek, sůl a pepř. Přiveďte k varu a poté přikryjte a vařte, dokud hrášek nezměkne, asi 15-20 minut.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem do krémové konzistence. Případně můžete použít mixér.

Přidejte hustou smetanu a promíchejte, aby zhoustla. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte.

Nepovinně – před podáváním přidejte na povrch čerstvou petrželku nebo mátu.