Celerová polévka – uklidňující, cenově dostupná a chutná, kterou si můžete připravit za 35 minut. Vyzkoušejte tento recept na jednoduchou krémovou celerovou polévku. Potřebujete opravdu velice málo surovin a přitom je polévka tak chutná. Můžete ji využít jako první chod k větší hostině nebo samostatně jako zdravou večeři, třeba s křupavým chlebem.
Tradičně se celerová polévka připravuje z másla a tučné smetany, což je naprosto v pořádku. Ale občas ji dělám se zakysanou smetanou, která jí dodá lahodnou pikantnost a extra bohatost.
Také můžete celerovou polévku posypat křupavými celerovými lístky a opraženými semínky nigella a trochou konopných semínek.
Semínka Nigella se často používají v indické a blízkovýchodní kuchyni a mají štiplavou, cibulově peprnou, bylinkovou chuť, která je obzvlášť příjemná, když se opečou na troše oleje. Někdy se jim říká černý kmín.
Celerová polévka = plný talíř zdraví
Pokud vás zajímají zdravotní benefity celeru – je jich mnoho! Celer bojuje proti zánětům, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a má super vysoký obsah antioxidantů, to je jen pár z nich.
Kromě zdravotních přínosů já osobně prostě miluji jeho chuť. Takže dát si plnou mísu této celerové polévky s teplým opečeným chlebem ….. je pro mě více než úžasné!
Doufám, že vám také bude chutnat.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 4 tlusté stroužky česneku, nahrubo nasekané
- 6 šálků celeru, nakrájeného na tenké plátky (asi 1 1/4-1 1/2 kg) 1 extra velká hlava, ponechte si několik listů na ozdobu
- 2 šálky brambor, nakrájených
- 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 šálek vody
- 1 bobkový list (nepovinný, odstraňte ho před mixováním)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/8 – 1/4 lžičky kajenského pepře, začněte konzervativně, přidejte více podle chuti nebo ho úplně vynechejte.
- Přidejte 1/4 šálku čerstvého kopru (malé stonky jsou v pořádku).
- 1/2 šálku čerstvé petrželky (malé stonky jsou v pořádku)
- Vmíchejte: Přidejte 1/2 šálku (nebo více) zakysané smetany, jogurtu, veganské zakysané smetany, tučné smetany nebo kešu smetany
Příprava
Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli a za občasného míchání ji nechte asi 5 minut zezlátnout.
Přidejte česnek a míchejte 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
Přidejte celer, brambory, vývar, vodu, bobkový list, sůl, pepř a kajenský pepř. Tekutina by měla zeleninu jen zakrýt (pokud ne, přidejte ještě trochu vody). Přikryjte, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte doměkka, dokud brambory nezměknou, asi 10 minut.
Vypněte, vyjměte bobkový list a přidejte čerstvé bylinky a jen je nechte zavadnout (bylinky nevařte, jinak ztratí zářivou barvu!).
Pomocí ponorného mixéru rozmixujte na velmi hladkou hmotu.
Dobře rozmixujte, celou minutu, dokud se bylinky úplně nerozmixují a nevytvoří živě zbarvenou polévku. Pro extra „zelenou“ barvu přidejte hrst syrového baby špenátu, pokud máte rádi, nebo více čerstvé petrželky.
Vraťte zpět do stejného hrnce na mírný oheň. Vmíchejte zakysanou smetanu podle vlastního výběru nebo některou z dalších možností. Mírně zahřívejte a dávejte pozor, aby se příliš nevařilo, jinak byste mohli ztratit krásnou zářivou barvu.
Zdobení
Chcete-li připravit křupavé celerové listy, rozehřejte na malé pánvi na středním plameni velké množství olivového oleje. Počkejte, až se olej rozpálí. Smažte „zkušební“ celerový list 10-20 sekund z každé strany. Položte na papírovou utěrku. Pokud je křupavý, pokračujte dál. Přidávejte jich několik najednou a příliš je netlačte. Pokud nejsou křupavé, smažte je o něco déle. Na jednu misku chcete mít asi 3-5 listů. Na stejném oleji můžete smažit semínka černuchy, dokud nezačnete slyšet praskání. Vypněte ohřev. Křupavé celerové listy naaranžujte do tvaru půlměsíce. Do stejného tvaru dejte lžičkou trochu semínek nigella spolu s trochou oleje. Pokud chcete, posypte konopnými semínky.