Tato zapečená cuketa je ideální pro zužitkování přebytků ze zahrádky. Skvělý letní pokrm z cuket, ochucený česnekem, cibulí a bylinkami a poté doplněn krémovou mozzarellou a plátky čerstvých rajčat. Křupavý povrch tvoří strouhaná grana padano a panko strouhanka.
Cuketa, rajčata a mozzarella se pečou pouhých 25 minut v troubě, než se do nich můžete pustit!
Podávejte jako přílohu, samostatně k lehkému obědu nebo jako něco vydatnějšího s křupavým chlebem a salátem.
Co budete potřebovat?
Cukety – dvě středně velké cukety, rozpůlené a poté nakrájené na 2cm kousky.
Cibule – 1 bílá cibule, ale pokud chcete, vyměňte ji za červenou.
Česnek – 1 stroužek čerstvého česneku nebo ho nahraďte 1 lžičkou česnekového prášku.
Bylinky – použil jsem sušené bylinky, ale pokud je máte po ruce, použijte čerstvé. Hodí se petržel, tymián, oregano a rozmarýn.
Rajčata z konzervy – 1 400 g plechovka nakrájených rajčat.
Mozzarella – 1 koule mozzarelly, osušená a nakrájená na plátky.
Čerstvá rajčata – 1 velké rajče nebo 2 střední rajčata nakrájená na tenké plátky.
Strouhanka – sušená strouhanka panko vytvoří krásnou křupavou krustu, nebo si můžete vyrobit vlastní strouhanku ze starého chleba.
Grana Padano – nebo raději použijte strouhaný parmazán.
Olivový olej – na osmažení cukety a cibule.
Cukr – pro vyvážení kyselosti rajčat.
Tipy
Pro nejlepší chuť použijte čerstvě sklizené cukety a rajčata!
Cukety není třeba před vařením loupat.
Gratin upečte ve 4 malých samostatných zapékacích miskách, které můžete podávat jako předkrm k večeři.
Variace
Do cuketového a rajčatového koláče použijte místo sušených bylinek čerstvé. Dobře se hodí petržel, tymián, rozmarýn, oregano a bazalka.
Pro řecký nádech tohoto pokrmu vyměňte mozzarellu za nadrobený sýr feta a černé olivy.
Pokud máte rádi ostré pokrmy, přidejte 1 nakrájenou červenou chilli papričku a vařte spolu s cibulí a česnekem.
Do cukety a rajčat vmíchejte zbytky pečeného kuřecího masa, vařené slaniny nebo vepřového masa, aby se jídlo ještě více rozvonělo a získalo výraznější chuť.
Rychlé a snadné lasagne z cuket a rajčat připravíte tak, že směs navrstvíte na pláty lasagní, posypete plátky mozzarelly a rajčat a nakonec posypete sýrovou strouhankou.
Suroviny
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 oloupaná a nadrobno nakrájená cibule
- 1 oloupaný a nadrobno nasekaný stroužek česneku
- 2 cukety rozpůlené a nakrájené na 2cm kousky.
- 1 lžíce sušených italských bylinek
- 1 lžička uzené papriky volitelně
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce červeného pesta nepovinně
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 225 g Mozzarelly osušené a nakrájené na plátky
- 1 rajče nakrájené na plátky
- 100 g chlebové strouhanky ve stylu panko
- 50 g Grana Padano jemně nastrouhaného
- 1 lžička sušených italských bylinek
Příprava
Předehřejte troubu na 180 °C. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a česnek do měkka. To by mělo trvat 3-4 minuty na středním plameni.
Přidejte nakrájené cukety a sušené italské bylinky (a uzenou papriku, pokud ji používáte) a pokračujte ve smažení, dokud cukety nezměknou.
Přisypte nakrájená rajčata, cukr, červené pesto (pokud používáte) a sůl a pepř. Dusíme 5 minut.
Směs cuket a rajčat přendejte do zapékací misky.
Poklademe je plátky mozzarelly a rajčat.
Navrch nasypte strouhaný sýr, další sušené italské bylinky a strouhanku. Pečte v troubě 25 minut, dokud nezezlátnou a nezačnou bublat.