Zapečená cuketa s rajčaty a mozzarellou

zapečená cuketa

Tato zapečená cuketa je ideální pro zužitkování přebytků ze zahrádky. Skvělý letní pokrm z cuket, ochucený česnekem, cibulí a bylinkami a poté doplněn krémovou mozzarellou a plátky čerstvých rajčat. Křupavý povrch tvoří strouhaná grana padano a panko strouhanka.

Cuketa, rajčata a mozzarella se pečou pouhých 25 minut v troubě, než se do nich můžete pustit!

Podávejte jako přílohu, samostatně k lehkému obědu nebo jako něco vydatnějšího s křupavým chlebem a salátem.

Co budete potřebovat?

Cukety – dvě středně velké cukety, rozpůlené a poté nakrájené na 2cm kousky.

Cibule – 1 bílá cibule, ale pokud chcete, vyměňte ji za červenou.

Česnek – 1 stroužek čerstvého česneku nebo ho nahraďte 1 lžičkou česnekového prášku.

Bylinky – použil jsem sušené bylinky, ale pokud je máte po ruce, použijte čerstvé. Hodí se petržel, tymián, oregano a rozmarýn.

Rajčata z konzervy – 1 400 g plechovka nakrájených rajčat.

Mozzarella – 1 koule mozzarelly, osušená a nakrájená na plátky.

Čerstvá rajčata – 1 velké rajče nebo 2 střední rajčata nakrájená na tenké plátky.

Strouhanka – sušená strouhanka panko vytvoří krásnou křupavou krustu, nebo si můžete vyrobit vlastní strouhanku ze starého chleba.

Grana Padano – nebo raději použijte strouhaný parmazán.

Olivový olej – na osmažení cukety a cibule.

Cukr – pro vyvážení kyselosti rajčat.

Tipy

Pro nejlepší chuť použijte čerstvě sklizené cukety a rajčata!

Cukety není třeba před vařením loupat.

Gratin upečte ve 4 malých samostatných zapékacích miskách, které můžete podávat jako předkrm k večeři.

Variace

Do cuketového a rajčatového koláče použijte místo sušených bylinek čerstvé. Dobře se hodí petržel, tymián, rozmarýn, oregano a bazalka.

Pro řecký nádech tohoto pokrmu vyměňte mozzarellu za nadrobený sýr feta a černé olivy.

Pokud máte rádi ostré pokrmy, přidejte 1 nakrájenou červenou chilli papričku a vařte spolu s cibulí a česnekem.

Do cukety a rajčat vmíchejte zbytky pečeného kuřecího masa, vařené slaniny nebo vepřového masa, aby se jídlo ještě více rozvonělo a získalo výraznější chuť.

Rychlé a snadné lasagne z cuket a rajčat připravíte tak, že směs navrstvíte na pláty lasagní, posypete plátky mozzarelly a rajčat a nakonec posypete sýrovou strouhankou.

Suroviny

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 oloupaná a nadrobno nakrájená cibule
  • 1 oloupaný a nadrobno nasekaný stroužek česneku
  • 2 cukety rozpůlené a nakrájené na 2cm kousky.
  • 1 lžíce sušených italských bylinek
  • 1 lžička uzené papriky volitelně
  • 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce červeného pesta nepovinně
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 225 g Mozzarelly osušené a nakrájené na plátky
  • 1 rajče nakrájené na plátky
  • 100 g chlebové strouhanky ve stylu panko
  • 50 g Grana Padano jemně nastrouhaného
  • 1 lžička sušených italských bylinek

Příprava

Předehřejte troubu na 180 °C. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a česnek do měkka. To by mělo trvat 3-4 minuty na středním plameni.

Přidejte nakrájené cukety a sušené italské bylinky (a uzenou papriku, pokud ji používáte) a pokračujte ve smažení, dokud cukety nezměknou.

Přisypte nakrájená rajčata, cukr, červené pesto (pokud používáte) a sůl a pepř. Dusíme 5 minut.

Směs cuket a rajčat přendejte do zapékací misky.

Poklademe je plátky mozzarelly a rajčat.

Navrch nasypte strouhaný sýr, další sušené italské bylinky a strouhanku. Pečte v troubě 25 minut, dokud nezezlátnou a nezačnou bublat.