Přesně taková, jakou si jí pamatuji od babičky z dětství. Nedělní mramorová bábovka – nadýchaná, lahodná, voňavá. No a trochu sušší, i když ne úplně suchá, ale vždy jsme ji zapíjeli bílou kávou, která u babičky také nikdy nechyběla.
Jak na dokonalou mramorovou bábovku?
Začněme u formy. Nejenže záleží na povrchu, aby šla dobře vyklopit, ale i na dobrém vymazání. Někdo preferuje kameninu, někdo litinu, někdo moderní silikon. Ale vždy je dobré vymazat každý záhyb. Já mám vyzkoušeno, že pořádné vymazaní tukem stačí. Ale pro jistotu je dobré i vysypat hrubou moukou či kokosem.
Dalším důležitým krokem je vyklápění. Každý už asi zažil, že kousek bábovky se odlomil a zůstal přilepený ve formě. To je vždycky k vzteku. Doporučuji po vytažení z trouby nechat nějakou dobu, asi 15 minut, vychladnout a pak teprve vyklápět.
Lité těsto na bábovku je velmi jednoduché. Já do něj používám hrnek mléka, ale pokud zrovna mléko doma dojde, dá se nahradit i hrnkem teplé vody.
Suroviny
- 1 hrnek cukru
- 2 vejce
- ½ hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- kypřící prášek
- vanilkový cukr
- holandské kakao
Příprava
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme.
Žloutky smícháme s cukrem, vyšleháme. Přidáme olej a mléko a vanilkový cukr. Pak přisypáváme mouku s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme vyšlehané bílky.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné dejte lžíci holandského kakaa.
Pečte na 180 stupňů cca 45 minut.