Mramorová bábovka recept

bábovka recept

Přesně taková, jakou si jí pamatuji od babičky z dětství. Nedělní mramorová bábovka – nadýchaná, lahodná, voňavá. No a trochu sušší, i když ne úplně suchá, ale vždy jsme ji zapíjeli bílou kávou, která u babičky také nikdy nechyběla.

Jak na dokonalou mramorovou bábovku?

Začněme u formy. Nejenže záleží na povrchu, aby šla dobře vyklopit, ale i na dobrém vymazání. Někdo preferuje kameninu, někdo litinu, někdo moderní silikon. Ale vždy je dobré vymazat každý záhyb. Já mám vyzkoušeno, že pořádné vymazaní tukem stačí. Ale pro jistotu je dobré i vysypat hrubou moukou či kokosem.

Dalším důležitým krokem je vyklápění. Každý už asi zažil, že kousek bábovky se odlomil a zůstal přilepený ve formě. To je vždycky k vzteku. Doporučuji po vytažení z trouby nechat nějakou dobu, asi 15 minut, vychladnout a pak teprve vyklápět.

Lité těsto na bábovku je velmi jednoduché. Já do něj používám hrnek mléka, ale pokud zrovna mléko doma dojde, dá se nahradit i hrnkem teplé vody.

Suroviny

  • 1 hrnek cukru
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • kypřící prášek
  • vanilkový cukr
  • holandské kakao

Příprava

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme.

Žloutky smícháme s cukrem, vyšleháme. Přidáme olej a mléko a vanilkový cukr. Pak přisypáváme mouku s práškem do pečiva.

Nakonec vmícháme vyšlehané bílky.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné dejte lžíci holandského kakaa.

Pečte na 180 stupňů cca 45 minut.