Tento bulgur salát ve stylu Blízkého východu se skládá z ořechového bulguru, čerstvých bylinek, nakrájené zeleniny a máslové cizrny. Je podobný salátu tabbouleh – známý v arabských zemích. Rád ho připravuji o víkendu a celý týden ho uchovávám v lednici na zdravé obědy.
Co budete potřebovat?
Bulgur – vyrábí se z celých pšeničných zrn, která byla spařena, usušena a rozlámána. Kromě toho, že je chutný (trochu oříšková příchuť), je také velmi zdravý – má vysoký obsah vlákniny a bílkovin, je bohatý na vitaminy a minerály a má nízký obsah tuku a kalorií. Najdete ho ve většině supermarketů vedle těstovin nebo rýže.
Červenou cibuli – namáčím do studené vody, abych odstranil chuť syrové cibule. Je to zcela nepovinné – pokud máte rádi syrovou cibuli, tento krok vynechejte.
Další zeleninu – papriku, okurku, kopr, petržel a cizrnu.
Na dresink budete potřebovat olej, citronovou šťávu, česnek, kmín, cukr, pepř a 1 lžičku soli.
Suroviny
- 1 šálek bulguru
- 1½ čajové lžičky soli, rozděleno
- ⅓ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku čerstvé citronové šťávy ze 2 citronů
- velký stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 malá okurka, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- ½ šálku jemně nasekaného čerstvého kopru
- ⅓ šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
- 1 plechovka cizrny, scezená a propláchnutá
Příprava
Přiveďte konvici s vodou k varu. Vložte bulgur do velké mísy s ½ lžičky soli a 1¼ šálku vroucí vody. Mísu pevně přikryjte fólií a nechte ji 15-30 minut odstát, nebo dokud se všechna voda nevstřebá. Nechte zchladnout a pak vidličkou načechrejte.
Mezitím vložte syrovou cibuli do malé misky a zalijte ji studenou vodou, aby změkla. Nechte deset minut odstát a poté slijte. (Pokud vám nevadí výrazná chuť syrové cibule, můžete tento krok vynechat.)
Ve velké míse vyšlehejte olej, citronovou šťávu, česnek, kmín, cukr, pepř a zbývající 1 lžičku soli. Přidejte vychladlý bulgur, cibuli, papriku, okurku, kopr, petržel a cizrnu. Dobře promíchejte, pak ochutnejte a případně upravte koření. Chlaďte až do doby, kdy je připraven k podávání, nebo až dva dny. Podávejte studené nebo při pokojové teplotě.