Zavřete oči a představte si dokonalý burger. Jaký bude? Přesně takový, jaký najdete v tomhle receptu. Nejlepší a nejjednodušší univerzální recept na vždy dokonalé domácí burgery! Jsou šťavnaté a lahodné a hotové za méně než 30 minut.
Se sýrem nebo bez?
Je to klasický americký recept na lahodné burgery, které lze připravit na grilu, na plotně, silné či tenké placky.
Tyto hamburgery nabízejí bohatou a masitou chuť s puncem pikantních bylinek, které si můžete upravit podle svých preferencí. Několik jednoduchých klíčových ingrediencí pomáhá k tomu, že jsou hamburgery šťavnaté.
Jaké ingredience potřebujete k výrobě domácích hamburgerů
Tajemství neuvěřitelně šťavnatých hamburgerových placiček spočívá v přidání drcených krekrů nebo strouhanky panko, které udrží přirozený tuk a šťávu.
Rozhodně doporučujeme použít krekry, pokud je máte k dispozici. Přidání drcených krekrů je starou metodou, která dodá více chuti než obyčejná strouhanka.
Zde je vše, co potřebujete k přípravě těch nejlepších domácích hamburgerových placiček:
- Mleté maso – pro ty nejšťavnatější hamburgery dáváme přednost poměru 80 libového a 20 tučného masa.
- Drcené krekry nebo strouhanka Panko – nejlepší pojivo pro šťavnaté hamburgery. (Mohou být bezlepkové!)
- Worcestrová omáčka – dodá hovězímu masu hlubokou, kouřovou chuť.
- Vejce – Spojí všechny ingredience dohromady, aniž by se vysušily.
- Mléko – Enzymy pomáhají změkčit a zjemnit mleté hovězí maso.
- Koření: Sůl, česnekový prášek, cibulový prášek, pepř nebo jiné koření dle výběru.
Pro pikantnější hamburger můžete přidat trochu chilli prášku pro kousky inspirované jihozápadem nebo petrželku a kopr pro vytvoření středomořské chuti.
Profesionální tip: Domácí uvařené hamburgerové placičky vydrží dobře zabalené v plastovém obalu nebo ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny nebo v mrazáku až 3 měsíce.
Obložit můžete plátkem amerického sýra, rajčaty, okurkami, křupavou smaženou cibulkou a BBQ omáčkou.
Dalšími skvělými přílohami, které můžete použít, jsou červená cibule, kečup, máslem opečené housky a podává se buď s cibulovými kroužky, nebo sladkými bramborovými hranolky.
Můžete je péct v troubě?
Při pečení hamburgerových placiček musíte použít vysokou teplotu, aby se vytvořila vnější kůrka. Nastavte troubu na 200 °C a vložte do ní plech, aby se rozpálil jako pánvička. Jakmile se rozpálí, přeneste placičky na rozpálený plech. Pokud děláte tenké placičky, pečte/opékejte je 2-3 minuty z každé strany. Pokud děláte silné placičky, pečte/opékejte je 5-6 minut z každé strany.
Suroviny
- 1 kg mletého hovězího
- ½ šálku drcených slaných krekrů nebo strouhanky Panko
- 1 velké vejce
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- ½ lžičky černého pepře
Příprava
Připravte si velkou mísu na míchání. Přidejte do ní mleté hovězí maso, rozdrcené krekry, vejce, worcestrovou omáčku, mléko, sůl, česnekový prášek, cibulový prášek a pepř. Ručně míchejte, dokud nebude masová směs hladká.
Pomocí nože nakrájejte a rozdělte směs na 6 dílků (plátky budou silnější) nebo 12 dílků (plátky budou tenké).
Vytvarujte placičky jen o něco větší než housky, které plánujete použít. Placičky položte na plech vyložený papírem. Lžící vytlačte do středu každé placky důlek, aby se při pečení nenafoukly.
Předehřejte gril nebo pánev na střední teplotu.
Pro silné burgery: Na grilu nebo na pánvi smažte placičky 3-4 minuty z každé strany.
Pro tenké tenké burgery: Na pánvi smažte 2 minuty z každé strany.
Horké placičky naskládejte na hamburgerové housky a posypte je oblíbenými hamburgerovými přílohami. Podávejte teplé.