Řecká musaka (mousaka) je bezpochyby nejoblíbenějším tradičním řeckým pokrmem! Těžko najdete tavernu, kde by ji nepodávali, nebo domácnost, která by ji při zvláštních příležitostech nepřipravovala! Podívejte se na můj skvělý musaka recept.
Co je to vlastně musaka? Moussaka je tradiční řecký lilkový nákyp, který se připravuje z pečených nebo smažených lilků a brambor, bohaté rajčatové omáčky z hovězího nebo jehněčího masa a je doplněn lahodnou krémovou bešamelovou omáčkou.
Zkuste tento můj recept na tradiční musaku, který jsem si přivezl z dovolené v Řecku.
Hlavní kroky přípravy
Hlavní kroky jsou čtyři a i když se to může zdát složité, tak to rozhodně není.
- příprava lilků a brambory
- vaření jehněčí nebo hovězí rajčatové omáčky
- příprava bešamelové omáčky
- a samozřejmě sestavení a upečení do dokonale zlatavé barvy! Budete muset ušpinit pár pánví, ale konečný výsledek stojí za to!
Recept na řeckou musaku krok za krokem
1. Příprava lilků a brambor
Lilky (baklažány) a brambory jsou základem řecké musaky a slouží ke dvěma různým účelům. Brambory nakrájené na plátky jsou základem pokrmu, dodávají mu robustnost a usnadňují krájení a podávání. Na druhé straně lilky fungují jako malé houby. Nasáknou lahodnou rajčatovou omáčku a dodají pokrmu neuvěřitelnou šťavnatost a krémovitost. Tohle jsou moje nejlepší tipy, jak je připravit k dokonalosti!
1.1 Příprava brambor na musaku
Oloupejte brambory a nakrájejte na stejnoměrné plátky o tloušťce asi jako váš malíček (asi 1 cm).
Nakonec je opláchněte pod tekoucí vodou, abyste se zbavili přebytečného škrobu.
1.2 Příprava lilků na musaku
Nejprve si musíte koupit velké lilky – ty největší, které najdete v supermarketu! Lilky nakrájejte bez loupání na stejnoměrná kola přibližně stejné tloušťky jako brambory. Důkladně je propláchněte vodou a pořádně je osolte. Nakonec je nechte půl hodiny odstát v cedníku.
Tip: Některé lilky (baklažány) mohou být hořké, proto je důležité je správně připravit. Když je opláchnete, osolíte a necháte odležet, zbavíte je hořkosti a budou chutnat lahodně sladce, krémově a bez jakéhokoli náznaku hořkosti!
1.3 Smažené lilky z musaky
Pečení nebo smažení lilků a brambor? Tradičně se lilky a brambory Moussaka smaží mělce dozlatova. Takto připravuje musaku většina taveren, protože mělké smažení dodává pokrmu neuvěřitelnou šťavnatost, které je těžké odolat. Já však dávám přednost lehčí musace, která není příliš mastná.
Proto místo toho brambory a lilky peču. Vaše musaka bude nakonec lehčí, s méně kaloriemi a bude chutnat stejně úžasně! Nyní si můžete moussaku vychutnávat více bez pocitu viny! Nakrájené lilky a brambory pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete a pečte je na plechu 20 minut při 180°C, dokud nejsou částečně upečené a zvenku lehce zhnědlé.
1.4 Vrstvení lilků na řeckou musaku
Tip: Nezapomeňte, že lilky se při pečení zmenšují, proto jich nakrájejte tolik, abyste získali asi 3 vrstvy. Po upečení se zmenší tak akorát na 2 šťavnaté vrstvy!
Tip: Při pečení mají nakrájené lilky tendenci se lepit k plechům. Abyste tomu zabránili, pečte je na nepřilnavých plechách nebo plátky trochu překryjte, aby se částečně zvedly ode dna plechu. Pak se hned odlepí, aniž by se jejich dužina přilepila k plechům!
Tip: Brambory můžete péct na stejném plechu, na kterém budete péct musaku. Nejenže nakrájíte a navrstvíte přesný počet brambor, ale také budete mít méně práce s mytím nádobí!
2. Příprava masové omáčky na řeckou musaku
Tradiční řecká musaka (mousakka) vyžaduje buď jehněčí mleté maso, nebo směs jehněčího a hovězího masa. Pokud však nezvládáte nebo nemáte rádi výraznou chuť jehněčího masa nebo pokud dáváte přednost lehčí musace, můžete jehněčí mleté maso nahradit kvalitním hovězím nebo telecím mletým masem. Také ji můžete připravit plně musaku s čočkou!
Masová omáčka na musaku je v podstatě velmi podobná základní boloňské omáčce. Mleté maso se osmaží na olivovém oleji, cibuli a česneku. Poté se ochutí trochou červeného vína a nakonec se dusí s nakrájenými rajčaty, dokud nezhoustne.
Existují však i některé zásadní rozdíly. Zaprvé, koření používané do omáčky z masa Moussaka (musaka) proniká do masa a dodává mu lahodnou svěží chuť a vůni, která je pro tento tradiční řecký pokrm charakteristická!
Za druhé, masová omáčka Moussaka musí být velmi hustá. Po přidání koření nechte omáčku vařit na mírném ohni, dokud se nezredukuje a nezhoustne. Tím se také plně rozvinou chutě. Nezapomeňte ji občas zamíchat, aby se nepřichytila ke dnu pánve.
Nakonec je třeba omáčku z masa Moussaka dobře ochutit. Jakmile omáčka Moussaka zhoustne, osolte ji a opepřete.
3. Příprava bešamelové omáčky
Tradiční řecký recept na musaku potřebuje šťavnatou bešamelovou omáčku. To je však také nejsložitější část, kterou je třeba správně připravit! Je to správná hustota, neustálé šlehání během vaření, obohacení o vejce a sýr a nakonec přidání správného množství soli.
Moussaka potřebuje hustý a krémový bešamel. Řídká bešamelová omáčka se vsákne do masové omáčky a nedá vám tu krémovou hustou vrstvu, která sedí na povrchu a dává vaší musace vyniknout! Při přípravě bešamelu se proto ujistěte, že ho vaříte dostatečně dlouho, dokud nepřipomíná hustý pudink.
Bešamelová omáčka na musaku
Přípravu bešamelové omáčky Moussaka začněte tím, že nejprve rozpustíte máslo na pánvi. Přidejte všechnu mouku, šlehejte ji, dokud se máslo do mouky zcela nevstřebá, a nechte ji několik minut smažit, dokud mírně nezhnědne. Snižte teplotu na střední a po troškách přidávejte mléko. Počkejte, až se mléko vsákne do mouky, přidejte další a opakujte, dokud nespotřebujete všechno mléko v receptu. Vaše bešamelová omáčka je hotová, když zhoustne a připomíná pudink.
Tip: Během přidávání mléka je třeba neustále šlehat. Vaření bešamelové omáčky za současného šlehání na mírném ohni zabrání jejímu připalování a přichytávání ke dnu pánve. Při šlehání si vždy pomáhám ručním mixérem s nástavcem na šlehání, protože ruční šlehání je pro mě docela únavné!
Nyní je čas ochutit a obohatit bešamel. Odstavte pánev z plotny a přidejte sýr, muškátový oříšek a dvě lžičky soli. Šlehejte, dokud se nespojí, ochutnejte bešamel.
Nakonec přidejte žloutky a rychle je prošlehejte, aby se vejce do směsi plně vmísila. Při pečení musaky vejce bešamel zahustí a vytvoří na lilcích výraznější krémovou vrstvu!
4. Sestavte si tradiční řeckou musaku!
Když je zelenina, bešamel a masová omáčka hotová, je čas pokrm sestavit! Nejprve si vyberte co nejhlubší zapékací mísu, kterou máte po ruce, abyste měli jistotu, že můžete použít celou masovou omáčku a bešamel bez obav, že se vám tam nevejde a přelije se! Pro můj recept níže je ideální zapékací mísa o rozměrech 20×30 cm a hloubce 8 cm.
Sestavení musaky
Mousaku připravíte tak, že na dno zapékací mísy navrstvíte brambory. Lilek rozdělte na dvě části. První část budete potřebovat na brambory a druhou část na masovou omáčku. První vrstvu lilků rozložte na brambory. Pokud máte lilků málo, trochu je rozdělte. Pokud jich máte příliš mnoho, trochu je překryjte, aby se tam všechny vešly!
Pomocí velké naběračky nebo lžíce nalijte na lilky masovou omáčku a rovnoměrně ji rozetřete. Na masovou omáčku rozprostřete druhou vrstvu lilků a rovnoměrně je rozdělte. Nakonec pomocí velké naběračky přidejte bešamel a rovnoměrně ho rozetřete, aby byla celá musaka pokrytá!
Nakonec posypte trochou strouhaného sýra. Až se moussaka zapeče, sýr se rozpustí a dodá jí lahodnou zlatohnědou barvu! Vaše tradiční řecká musaka je nyní připravena k pečení.
Co se hodí k vaší musace?
Tradiční řecká musaka je sama o sobě jídlem! Já osobně si moussaku nejraději dávám s tradičním řeckým salátem, řeckým salátem Orzo (feta salát), křupavým chlebem, kterým se dá omáčka utřít, lahodnými tzatziki jako přílohou a proč ne, se šťavnatým saganaki nebo feta saganaki, dolmades (plněné vinné listy) a křupavými řeckými masovými kuličkami jako předkrmem! A jako dezert samozřejmě lahodné Loukoumades, baklava nebo galaktoboureko!
Suroviny
- 6 lilků
- 5 brambor
- rostlinný olej (na smažení lilků)
Na masovou omáčku
- 750 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 2 červené cibule (nakrájené)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 plechovka nakrájených rajčat (400 g)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- 1 sklenice červeného vína
- špetka mořské soli a čerstvě mletého černého pepře
- 1 bobkový list
- Špetka skořice nebo jedna skořicová tyčinka
- 1/4 šálku olivového oleje
Na bešamelovou omáčku
- 900 ml mléka
- 120 g másla
- 120 g mouky
- špetka muškátového oříšku
- 2 žloutky
- 100g Parmigiano-Reggiano nebo Kefalotyri nebo vašeho oblíbeného tvrdého sýra (3,5 oz)
- sůl podle chuti
Pokyny
Přípravu tohoto receptu na řeckou musaku začněte přípravou lilků. Z lilků odstraňte stopky a nakrájejte je na plátky silné 1 cm. Osolte je a vložte do cedníku na asi půl hodiny.
Lilky propláchněte velkým množstvím vody a vymačkejte je rukama, abyste je zbavili přebytečné vody. Osušte je a osmažte na velkém množství oleje, dokud se pěkně nezbarví. Smažené lilky položte na papír, aby se olej vsákl (pro lehčí verzi tradiční řecké musaky zkuste lilky pokapat trochou olivového oleje a místo smažení je 20 minut zapékat). Po upečení odložte stranou.
Nakrájejte brambory na 0,5 cm široké plátky o šířce půl prstu. Smažte je nebo pečte stejným způsobem jako lilky. Osolte je a po upečení dejte stranou.
Připravte masovou omáčku na musaku. Rozpalte velkou pánev na střední teplotu a přidejte olivový olej. Vmíchejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a lehce se nezbarví. Vmíchejte mleté maso a dřevěnou lžící ho rozbijte a orestujte. Když začne hnědnout, přidejte česnek a rajčatový protlak a smažte, dokud česnek nezačne měknout. Přilijte červené víno, aby se šťáva z masa odpařila, a počkejte, až se odpaří. Přidejte konzervovaná rajčata, cukr, špetku skořice, 1 bobkový list a pořádnou špetku soli a pepře. Přiveďte k varu, pak ztlumte teplotu a vařte s pokličkou asi 30 minut nebo dokud se neodpaří většina šťávy. Po dokončení odstavte.
Připravte bešamelovou omáčku na musaku. Na velké pánvi rozpusťte máslo na mírném až středním ohni. Za stálého šlehání přidejte mouku, abyste vytvořili kaši. Přidávejte ohřáté mléko rovnoměrným proudem; stále šlehejte, aby omáčka nezhrudkovatěla. Pokud je třeba omáčku ještě zahustit, vařte ji na mírném ohni a stále míchejte. Její konzistence by měla připomínat hustou smetanu.
Odstavte pánev s bešamelem z plotny a vmíchejte žloutky, sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a většinu nastrouhaného sýra. Trochu sýra si nechte na posypání! Rychle šlehejte, aby se z vajec nestala omeleta! Podle chuti osolte. Vezměte jednu lžíci bešamelu a vmíchejte ji do masové omáčky. Bešamelovou omáčku dejte stranou.
Nyní je čas sestavit musaku. Pro tento recept na musaku budete potřebovat velkou zapékací mísu o rozměrech přibližně 20×30 cm a hloubce 8 cm. Dno a stěny pekáče vymažte máslem a nejprve na něj navrstvěte brambory (pokud je používáte) a poté polovinu lilků. Nalijte všechnu masovou omáčku a rovnoměrně ji rozprostřete. Přidejte druhou vrstvu lilků, zalijte celou bešamelovou omáčkou a uhlaďte stěrkou.
Posypte zbylým strouhaným sýrem. Předehřejte troubu na 180°Ca pečte musaku asi 60 minut nebo dokud její kůrka nezíská světle zlatavou barvu. I když to bude opravdu těžké, měli byste počkat, až musaka vychladne a bude na dotek jen teplá, než ji nakrájíte na kousky. Zabráníte tak vylití bešamelové omáčky při krájení kousků.
Moussaku podávejte s osvěžujícím tradičním řeckým salátem a vychutnejte si ji u sklenky vína!