Začněte svůj večírek stylově. Snadné předkrmy ideální pro pohoštění přátel a rodiny, to jsou kanapky. Skvělé spojení riccoty a čerstvých bylinek, ovoce, zeleniny a dalších surovin.
Za chvíli k nám přijdou sousedé na návštěvu. Napadlo mě, že by bylo fajn mít připravené nějaké chutné kousky ke skleničce vína! Nebo dvě… Rozhodl jsem se, že připravím nějaké kanapky. Jsou jednoduché a vynikající!
PROFESIONÁLNÍ TIPY NA CHUTNÉ KANAPKY
- Pokud si je chcete připravit předem, doporučuji nejprve opéct chléb v troubě.
- Křepelčí vejce můžete samozřejmě nahradit vejci slepičími.
- Klidně použijte to, co je zrovna v sezóně, a přidejte své oblíbené ingredience.
- Pokud chléb opékáte, nechte ho před namazáním ricottou vychladnout.
- Kanapky obložené čerstvým ovocem, zeleninou, uzeným lososem a křepelčími vejci.
JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KANAPKAMI A PŘEDKRMY?
Kanapky jsou druh hor d’oeuvre (předkrmu), obvykle malé sousto podávané na chlebu, listovém těstě nebo krekru. Kanapky jsou v podstatě specifickou kategorií předkrmů.
JAKÝ DRUH CHLEBA MÁM POUŽÍT?
Použijte dobrý francouzský chléb. Pokud se vám podaří sehnat pečenou bagetu, bude to ještě lepší. Využít můžete i krekry nebo listové těsto.
JAKÝ JE NEJLEPŠÍ SÝR NA KANAPKY?
Rád používám čerstvou ricottu, která opravdu doplňuje mnoho různých chutí. Můžete také vyzkoušet smetanový nebo neufchâtelský sýr, mascarpone, brie nebo jakýkoli jiný druh, který máte rádi!
JAK SI JE MOHU PŘIPRAVIT PŘEDEM?
Pokud chcete kanapky připravit předem, nejlepší je udělat všechny přípravné práce dříve během dne a suroviny uložit do uzavřených nádob. Nakrájejte ředkvičky, uvařte a nakrájejte vejce, umyjte a připravte všechno ovoce a bylinky atd. Těsně před podáváním můžete kanapky během několika okamžiků snadno sestavit.
JAK DLOUHO VYDRŽÍ?
Já bych je připravil maximálně 90 minut předem, abych zajistil jejich maximální čerstvost.
JAK PŘIPRAVIT KANAPKY
Bagetu (chléb) nakrájejte na půlcentimetrové plátky. V případě potřeby je můžete potřít olivovým olejem a několik minut opékat v troubě při teplotě 180 stupňů. Na chléb se rozetře tenká vrstva sýra. Já jsem na tyto kanapky použil krásnou čerstvou ricottu, ale můžete to změnit a použít smetanový sýr k lososu, měkký sýr brie nebo jen potřít olivovým olejem.
- Kanapky z borůvek a medu
Trpké borůvky a med s ricottou jsou úžasnou kombinací.
- Kanapky s plátky okurky a mátou
Vyzkoušejte osvěžující kombinaci plátků okurky a máty. Já jsem si ji zamiloval s ricottou, ale určitě můžete použít i pomazánku ze smetanového sýra, abyste získali trochu pikantnosti.
- Třešně a med
Na chléb položte různé druhy ovoce a navrch kápněte trochu medu. Já jsem nakrájel čerstvé třešně, jahody a červený pomeranč. Hru barev na servírovacím podnosu si zamilujete a samozřejmě budou všechny chutné.
- Plátky uvařených vajec natvrdo a pažitka
Nakrájené plátky vajec s čerstvou pažitkou a posypané solí a pepřem. Je to další varianta, která by se mohla dobře hodit ke smetanovému nebo neufchatelskému sýru.
- Uzený losos a čerstvý kopr
Když používáte ingredienci jako je čerstvý kopr, zkuste najít různé kombinace, které se k němu budou dobře hodit. Pro tuto sadu kanapek jsem použil uzeného lososa a k němu tenké plátky ředkviček. Velmi odlišné chutě, ale obě vynikající.
Suroviny
- 1 bageta (možno na dopečení) nebo chléb
- 450 ml plnotučné mléčné ricotty
- 2 ředkvičky nakrájené na tenké plátky
- 6 křepelčích vajec uvařených natvrdo nebo slepičích vajec
- 1 červený pomeranč
- 150 g uzeného lososa
- 1 okurka nakrájená na tenké plátky
- 1/2 šálku borůvek rozkrojených na poloviny
- 1/2 šálku jahod nakrájených na plátky
- 1/2 šálku třešní zbavených pecky a rozpůlených
- 1/4 šálku medu
- 2 snítky lístků máty
- 2 snítky čerstvého kopru
- 2 lžíce čerstvé pažitky nasekané nadrobno
Příprava
Chléb či bagetu nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Nejvíce mi chutnala čerstvá bageta přímo z trouby, ale pro větší křupavost můžete plátky opéct, nebo je dokonce potřít olivovým olejem a poté několik minut zapéct na plechu při 180 stupních.
Každý krajíc chleba potřete ricottou.
Ozdobte. Lososa jsem spojil s koprem, okurky s mátou, ředkvičky s koprem, vejce natvrdo s pažitkou a ovoce jsem pokapal medem.
Dobrou chuť!