Topinka s pivním sýrem neboli také sýrovým tatarákem je skvělá rychlovka jako pohoštění pro nenadálou návštěvu nebo i rychlovku k večeři. Kdo má rád aromatické zrající sýry, bude určitě potěšen.
Co je to pivní sýr
Podle názvu by se mohlo zdát, že se jedná o sýr vyrobený z piva. Pravý pivní sýr ale není. Původní pivní sýr pochází z Německa a je to přírodní polotučný zrající sýr, velmi aromatický a kořeněný. Pivo tedy neobsahuje. Můžete si ale doma vyrobit domácí pivní pomazánku, neboli pomazánku z pivního sýra a z piva.
Tenhle recept se pak skvěle hodí na topinky a k pivu. Je tak skvělou volbou třeba na večeři s přáteli.
Topinka s pivním sýrem – co budete potřebovat
Pivní sýr, máslo, cibuli, koření a pivo. A to i na zapití, nejen do pomazánky. Pokud zrovna nemůžete sehnat pivní sýr, pak můžete svůj vlastní vyrobit z měkkého tvarohu. Ten smícháte s kořením, zalijete pivem a necháte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě pět dní zrát.
Suroviny
- 1 ks pivního sýra
- 50 g másla
- 1 malá cibule
- ½ lžičky mleté papriky
- špetka drceného kmínu, soli a pepře
- 3 lžíce světlého piva
- chilli (volitelné)
- česnek (na topinky)
- chléb
Příprava
Nastrouhejte pivní sýr a utřete se změklým máslem. Přidejte koření a najemno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte. Pak přidejte lžíce piva a promíchejte.
Na pánvi s trochou oleje osmažte plátky chleba, přepůlené (nebo v toustovači nasucho). Hotové a teplé topinky potřete česnekem.
Na to namažte vrstvu pivního sýra a ozdobte třeba beraními rohy.