Lehká večeře? Květákové placky v troubě

květákové placky

Květákové placky jsou receptem na snadnou a chutnou večeři! Můžete je využít samostatně a jen namáčet do skvělé jogurtové nebo česnekové omáčky. Nebo jako přílohu třeba k masu. Syté a chuťově výrazné placky jsou vynikajícím a originálním nápadem, jak zpracovat květák.  

Tyto květákové placky jsou pikantní nízkosacharidovou přílohou, na které si pochutná i květákový skeptik! Jedná se o zdravý a chutný recept, který se hodí k mnoha různým hlavním jídlům nebo samostatně.

Květák vždy patřil k mé nejoblíbenější zelenině. Miluji jeho chuť samotnou, ale je také skvělý pro absorbování dalších chutí, jako například v květákovém cizrnovém kari. Je to skvělý nízkosacharidový doplněk k mnoha různým jídlům.

Jak na to

Syrový květák rozmělním v kuchyňském robotu a přidám trochu na kostičky nakrájené šalotky, vejce, mouku, prášek do pečiva a sůl. Výsledkem je jemná, slaná placička, která se hodí k nejrůznějším jídlům. Z tohoto receptu je 16 placek, takže si některé můžete zamrazit na další den.

Krok 1

Syrový květák rozmixujte v kuchyňském robotu nebo výkonném mixéru.

Krok 2

Ve velké míse smíchejte vejce, šalotku, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte květák a promíchejte.

Krok 3

Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce avokádového (rostlinného) oleje. Květákovou směs naberte na pánev po 1/4 hrnku a každou z nich zploštěte stěrkou, abyste vytvořili tvar placky. Placky smažte na pánvi na středním ohni čtyři minuty z každé strany a opatrně je obracejte, jakmile první strana zezlátne.

Nebo udělejte placky, přendejte na pečicí papír na plechu a vložte do trouby. Pomažte trochu olejem a pečte 25 minut při 200 stupních.

Suroviny
  • 1 hlava květáku (8 šálků růžiček)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce šalotky nebo cibule nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku mouky (pro celiaky bezlepkové)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/4 šálku avokádového oleje
Příprava

Květák nakrájejte na růžičky. Tvrdou stopku vyhoďte a zbylé kousky vložte do mísy kuchyňského robotu. (V závislosti na velikosti kuchyňského robotu to možná budete muset udělat ve dvou dávkách). Pulzujte, dokud se syrový květák nerozpadne na malé kousky velikosti rýže. Odložte stranou.

Ve velké míse smíchejte vejce, šalotku, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte květák a promíchejte.

Na plech dáme pečicí papír, potřeme trochu olejem. Pak formujeme placičky, které dáme na papír, potřeme je z vrchu také trochu olejem.

Pečeme při 200 stupních asi 25 až 30 minut.

Podávejte teplé s jogurtovým nebo česnekovým dipem nebo jako přílohu k masu.