Ze svého dětství si pamatuji jen jednu jedinou rybí pomazánku, a to tzv. „rybičkovku“, jak jsme jí říkali. Olejovky z konzervy rozmixované s taveným sýrem a majonézou. Pod slovem rybí pomazánka jsem si ani neuměl nic jiného představit. Ale ty doby jsou pryč. Tuhle rybí pomazánku, kterou jsem prvně ochutnal v Americe, určitě zkuste. Je krémová, jemně kořeněná a velmi aromatická. Základem je čerstvá uzená bílá ryba, kapka pepřové omáčky, majonéza a zakysaná smetana.
Recept je snadný. Nejtěžší část vás čeká hned na začátku, a to sehnat uzenou rybu, pokud nejste zrovna v zahraniční v nějaké přímořské oblasti, kde to asi problém nebude. U nás ale můžete použít uzeného lososa, uzenou makrelu, uzeného tuňáka. Zkrátka, co v obchodech najdete.
Jaká je nejlepší uzená ryba pro tento recept? Tady najdete seznam ryb, pokud máte udírnu, pak máte vyhráno.
Losos, tuňák, královská ryba, pstruh, halibut, chňapal, okoun pruhovaný, parmice, wahoo, Mahi Mahi
Nejlepší krekry
Dalším bodem na seznamu pro přípravu dokonalého letního předkrmu je výběr krekrů. Na Floridských ostrovech se tradičně podává se slanými sušenkami Saltines, ale dobře se hodí k jakýmkoli celozrnným krekrům nebo u nás vyberte tradiční pečivo. Můžete namazat na chleba tak, jak jste zvyklí, nebo využít jako dip a krekry do toho namáčet.
Jak na pomazánku
K přípravě tohoto úžasné pomazánky je potřeba jen několik jednoduchých ingrediencí. Uzená ryba, cibule, červená paprika, majonéza a zakysaná smetana se zkombinují s kořením, jako je Old Bay, worcesterská omáčka a pálivá pepřová omáčka, na závěr se přidá citron.
Všechny ingredience vložte do mixéru
Všechny přísady vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte je dohromady do hladka. Malé množství uzené ryby si můžete nechat i stranou a přidat až po umixování, pokud máte rádi pomazánky s kousky.
Suroviny
- 2 šálky uzeného bílého rybího masa, asi 450 g
- ¼ šálku majonézy
- ¼ šálku zakysané smetany
- ½ lžičky koření Old Bay
- 4 kapky pálivé pepřové omáčky nebo podle chuti
- 2 kapky worcestrové omáčky nebo podle chuti
- 2 lžičky mleté sladké cibule
- 2 lžičky mleté červené papriky
- pár kapek citronové šťávy
- černý pepř podle chuti
Příprava
Rybí maso očištěte, dbejte na to, abyste vybrali všechny kosti, a vložte do kuchyňského robotu se všemi ostatními přísadami. Zpracujte do hladka.
Pokud máte rádi pomazánku s větší kouskovitostí, nechte si část ryby stranou a vmíchejte ji až poté.
Dejte do chladničky alespoň na hodinu, aby se chutě spojily.
Podávejte s krekry nebo na chlebu.