Paprika – koření

Dalším kořením, kterému se v našem seriálu o historii koření budeme věnovat, je paprika.

Obecný název: Paprika:
Latinský název: Paprika: Capsicum annuum
Další názvy: paprika papriková Název: Červená paprika, turecká paprika

Popis
Paprika je práškové koření oranžovočervené barvy. Paprika nepochází z jedné konkrétní rostliny. Vyrábí se z různých mletých a sušených chilli papriček. Chuť, pálivost a vůně papriky se liší v závislosti na použitých paprikách. Chuť může být od sladké a jemné až po kouřovou a pálivou. Obecně bývá spíše mírná než pálivá. ASTA grade je barevná stupnice pro papriku. Čím vyšší číslo ASTA, tím jasnější barva.

Historie
Červená paprika pochází z jižního Mexika, Střední Ameriky a Antilských ostrovů. Používala se jak k dochucování pokrmů, tak i jako léčivo k léčení. Podle internetových pověstí ji objevil Kryštof Kolumbus a přivezl ji do Evropy.

Někdy poté, co ji Kryštof Kolumbus přivezl z Nového světa, se paprika dostala do Maďarska. Od té doby je základem maďarských jídel a právě Maďaři jí dali název paprika.

Na západě se paprika začala používat až někdy v polovině 20. století.

V zoologických zahradách se paprika někdy přidává do jídla plameňáků, aby jim pomohla udržet růžovou barvu!

Dnes jsou hlavními producenty papriky Maďarsko, Španělsko, Jižní Amerika, Středomoří, Indie a Kalifornie.

Kulinářské využití
Paprika se často používá jako ozdoba na vejce a na quiche. Najdete ji také jako přísadu do mnoha maďarských jídel, například do guláše. Často se používá do hummusu.

Papriku lze také použít jako náhradu mouky při zahušťování omáček a je přírodním barvivem do polévek a dušených pokrmů. Je také vynikajícím doplňkem do kořenících směsí a směsí bez soli.

Léčebné využití
Domorodí Američané z jižního Mexika používali papriku jako lék, protože věřili, že má mnoho léčivých účinků.

Paprika má úžasné množství vitaminu C. Ve skutečnosti má sedmkrát více vitaminu C než pomeranče. Maďarský vědec Dr. Szent-Györgyi získal v roce 1937 Nobelovu cenu za práci s paprikou a výzkum vitaminu C.