Vepřová pečeně – šťavnaté maso plné chuti

Vepřová pečeně

Vepřová pečeně – šťavnaté maso plné chuti, které při nedělním obědě nasytí celou rodinu. Ideálně doplňte vynikající omáčkou z jablek a jablečného moštu a ochutnáte jídlo jako z nejlepší restaurace.

Suroviny

  • 1,8kg srolované a svázané vepřové pečeně nebo panenky s naříznutou kůží
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • malý svazek rozmarýnu rozdělený na malé snítky
  • 3 bobkové listy, natrhané
  • 1 cibule nakrájená nahrubo
  • 1 velká mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 jablko Bramley, oloupané, rozčtvrcené, zbavené jádřinců a nakrájené nahrubo
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml kvalitního jablečného vína
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

Postup:

Krok 1

Pokud máte čas, 2 hodiny před přípravou vepřovou kůži osolte a nechte ji odkrytou v lednici. Troubu předehřejte na 230C/210C s ventilátorem. Vepřové maso otočte kůží dolů a malým nožem udělejte podél masa asi 6 hlubokých zářezů. Do každého zářezu zapíchněte plátek česneku, kousek rozmarýnu a bobkový list a otočte vepřové maso pravou stranou nahoru. Pokud jste vepřové maso předtím nesolili, osolte nyní kůži.

Krok 2

Smíchejte mrkev, cibuli a jablko a rozprostřete je podél středu mělkého pekáče, abyste vytvořili lůžko pro vepřové maso. Vepřové maso položte na zeleninu a kůži potřete olejem. Vepřové maso vložte do trouby a nechte 15 minut péct, poté snižte teplotu na 180C/160C s ventilátorem a pečte 1 hodinu a 30 minut. Pokud ani po této době nebudete mít kůži brilantně popraskanou, opět zvyšte teplotu a kontrolujte každých 5 minut, dokud kůže nepopraská.

Krok 3

Vepřové maso vyjměte z pekáče na prkénko, aby si odpočinulo, a slijte z něj všechen tuk kromě asi 2 lžic. Pokud je váš plech dostatečně odolný, aby se dal použít na ohřev, udělejte to, pokud ne, seškrábněte obsah do mělkého hrnce a dejte na oheň. Vmíchejte mouku a zeleninu a vařte, dokud nevznikne kašovitá, tmavě jantarová hmota, pak přilijte jablečný mošt a opět nechte probublat na hustou kaši. Přilijte vývar a vše vařte 8-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Omáčku přecedíme do jiného hrnce a přes síto protlačíme co nejvíce jablečného pyré. Znovu povařte a podle chuti dochuťte.

Krok 4

Vepřovou panenku s přiloženými škvarky nakrájejte na plátky zubatým nožem a podávejte s oblíbenou zeleninou a omáčkou z jablek a jablečného moštu.

Doba přípravy vepřové panenky

Chcete-li dosáhnout dokonale propečené vepřové pečeně, postupujte podle níže uvedených pokynů:

  • Předehřejte troubu na vysokou teplotu: 230C/210C s ventilátorem.
  • Vepřovou panenku pečte 15 minut, aby se rychle prohřála.
  • Snižte teplotu na 180C/160C a pečte další 1 hodinu a 30 minut.
  • Pokud kůže ještě nepopraskala, opět zvyšte teplotu a kontrolujte každých 5 minut, dokud kůže nepopraská.