Dnes si připravíme jedinečnou pochoutku pro všechny milovníky sladkých dobroty a zdravého stravování – vláčné mrkvové muffiny. Tyto lahodné muffiny nejenže spojují bohatou chuť čerstvé mrkve s jemnými kořeněnými tóny skořice a ořechů, ale také se mohou pochlubit skvělou vláčností a šťavnatostí. Jsou ideální pro ranní svačinu, odpolední občerstvení nebo prostě jako sladká tečka k libovolnému jídlu. Navíc jsou jednoduché na přípravu, což je další bonus pro ty, kdo neradi tráví čas složitými recepty.
Na přípravu mrkvových muffinů si připravíme:
- 320 g hladké mouky
- 280 g jemně nastrouhané mrkve
- 150 g moučkového cukru
- 120g rostlinného oleje
- 4 střední vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- plochá lžička jedlé sody a prášku do pečiva
- půl lžičky skořice – lze vynechat
- 60g posekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- špetka soli
Tipy:
Vejce a mrkev vyndejte z lednice alespoň hodinu před přípravou aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu.
Z tohoto množství získáte cca 14 muffinů.
Pokud bude mrkev po nastrouhání příliš šťavnatá, můžete mrkev trochu vymačkat.
Jak budeme postupovat:
- Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- Ve větší míse smícháme suché suroviny mimo moučkového cukru (tj. je mouka, jedlá soda, prášek do pečiva, a skořici).
- Do druhé misky dáme moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a 4 vejce. Vejce spolu s cukrem šleháme na vysoké otáčky dokud se cukr zcela rozpustí (5-10 min.) Na konci šlehání přidáme ještě pomalu olej (cca do 15 sekund) a smícháme do spojení směsi.
- Mokrou směs smícháme s mrkví, přidáme nasekané ořechy (vlašské nebo pekanové) a následně přisypeme suché suroviny a těsto promícháme aby bylo hladké (nemíchejte příliš dlouho, malé hrudky nevadí).
- Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a košíčky do košíčků déme lžící nebo pomalým litím hotové těsto.
- Košíčky plňte cca od 4/5 výšky aby vám muffiny příliš nepřetekly.
- Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů (spodní/horní ohřev) pod dobu 25-35 minut. U horkovzdušné trouby teplotu snižte cca o 10 stupňů.
- Po 25 minutách otestujeme špejlí zda jsou muffiny hotové. Případně ještě pečte 5-10 minut ale pozor na přepečení.
Hotové muffiny nechám cca 5 minut v pootevřené troubě a následně vyndáme. - Vršek muffinu můžete ozdobit „krémem“ (smíchejte 150g Lučiny nebo žervé, 50g mascarpone nebo tvarohu a 2-3 lžíce mléka, 3 lžíce moučkového cukru a po promíchání přidejte pár kapek