Pokračujeme v muffinovém seriálu. Jarní mrkvové muffiny vám zachutnají a ještě můžete mít dobrý pocit, že používáte při pečení zeleninu.

mrkvove muffiny

Dnes si připravíme jedinečnou pochoutku pro všechny milovníky sladkých dobroty a zdravého stravování – vláčné mrkvové muffiny. Tyto lahodné muffiny nejenže spojují bohatou chuť čerstvé mrkve s jemnými kořeněnými tóny skořice a ořechů, ale také se mohou pochlubit skvělou vláčností a šťavnatostí. Jsou ideální pro ranní svačinu, odpolední občerstvení nebo prostě jako sladká tečka k libovolnému jídlu. Navíc jsou jednoduché na přípravu, což je další bonus pro ty, kdo neradi tráví čas složitými recepty.

Na přípravu mrkvových muffinů si připravíme:

  • 320 g hladké mouky
  • 280 g jemně nastrouhané mrkve
  • 150 g moučkového cukru
  • 120g rostlinného oleje
  • 4 střední vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • plochá lžička jedlé sody a prášku do pečiva
  • půl lžičky skořice – lze vynechat
  • 60g posekaných vlašských nebo pekanových ořechů
  • špetka soli

Tipy:

Vejce a mrkev vyndejte z lednice alespoň hodinu před přípravou aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu.

Z tohoto množství získáte cca 14 muffinů.

Pokud bude mrkev po nastrouhání příliš šťavnatá, můžete mrkev trochu vymačkat.

Jak budeme postupovat:

  1. Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Ve větší míse smícháme suché suroviny mimo moučkového cukru (tj. je mouka, jedlá soda, prášek do pečiva, a skořici).
  3. Do druhé misky dáme moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a 4 vejce. Vejce spolu s cukrem šleháme na vysoké otáčky dokud se cukr zcela rozpustí (5-10 min.) Na konci šlehání přidáme ještě pomalu olej (cca do 15 sekund) a smícháme do spojení směsi.
  4. Mokrou směs smícháme s mrkví, přidáme nasekané ořechy (vlašské nebo pekanové) a následně přisypeme suché suroviny a těsto promícháme aby bylo hladké (nemíchejte příliš dlouho, malé hrudky nevadí).
  5. Do formy na muffiny dáme papírové košíčky a košíčky do košíčků déme lžící nebo pomalým litím hotové těsto.
  6. Košíčky plňte cca od 4/5 výšky aby vám muffiny příliš nepřetekly.
  7. Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů (spodní/horní ohřev) pod dobu 25-35 minut. U horkovzdušné trouby teplotu snižte cca o 10 stupňů.
  8. Po 25 minutách otestujeme špejlí zda jsou muffiny hotové. Případně ještě pečte 5-10 minut ale pozor na přepečení.
    Hotové muffiny nechám cca 5 minut v pootevřené troubě a následně vyndáme.
  9. Vršek muffinu můžete ozdobit „krémem“ (smíchejte 150g Lučiny nebo žervé, 50g mascarpone nebo tvarohu a 2-3 lžíce mléka, 3 lžíce moučkového cukru a po promíchání přidejte pár kapek