Zeleninový vývar

Zeleninový vývar je jedním z nejjednodušších způsobů, jak vylepšit chuť receptů, ušetřit peníze a využít zbytky produktů dříve, než se zkazí.

Kdybyste se právě teď podívali do šuplíku v lednici, co byste tam našli? Sáček stárnoucí mrkve? Petržel, která začíná být na okrajích slizká?

Vždy se mohu spolehnout, že najdu jednu nebo dvě napůl použité cibule různých barev, kořenový konec celeru, hlavičky česneku, které začínají osychat, mrkev a listy fenyklu. To je ale začátek velmi dobrého zeleninového vývaru!

Vyžaduje to tak málo úsilí. Není třeba nic krájet ani loupat. Ve vývaru použiji každou část zeleniny.

Pak vývar zchladím, naliji do plastových vaniček nebo dokonce sáčků do mrazáku a zmrazím na později.

Jak si vyrobit zeleninový vývar

Začněte tím, že do velkého hrnce na vývar vložíte alespoň jednu velkou cibuli, 3 mrkve a 3 stonky celeru. Cibule, mrkev a celer jsou vždy základem dobrého zeleninového vývaru. Přidejte všechny zbytky zeleniny a bylinky, které je třeba zužitkovat a které dodají chuť.

Tyto jsou dobrou volbou:

houby, česnek, tymián, rozmarýn, bobkové listy, šalvěj, kedluben, pórek, papriky, fenykl, petržel. Přidejte slupky, stonky, kořeny a vše ostatní! Dokonce i slupky z cibule a česneku dodají vývaru na bohatosti. Vyvarujte se přidávání zeleniny, která obsahuje škrob jako jsou brambory, které by vývar zakalily.

Přidejte 2 lžíce mořské soli a 1 lžičku celých zrnek pepře.

Do hrnce nalijte 4 litry vody a zapněte vysokou teplotu. Přikryjte a přiveďte k varu. Poté teplotu trochu snižte. Vývar vařte 1 hodinu.

Pak zeleninu a bylinky z vývaru sceďte. Nalijte do vzduchotěsných nádob. Vývar můžete uchovávat v chladničce až týden nebo ho můžete zmrazit až na 4-6 měsíců.

Pokud plánuji vývar spotřebovat do týdne, vždy ho přelévám do skleněných nádob. Pokud se ho chystám zmrazit, používám plastové nádoby.

Do tohoto vývaru můžete před vařením přidát zbytky vykostěného kuřete nebo dokonce jen kuřecí kosti, odměnou vám bude ten nejúžasnější kuřecí vývar.

Až se příště budete chystat vyhodit zvadlou zeleninu do koše, zkuste ji místo toho hodit do hrnce!

K čemu je to dobré?

Zeleninový vývar je základem mnoha jídel, ať už polévek nebo dodají chuť rizotu, omáčkám nebo kuskusu.