Prášek do pečiva

Těžko bychom bez něj upekli třeba bábovku nebo muffiny. Ale co to je prášek do pečiva, z čeho se skládá? Je to chemické kypřidlo, které nám zvětší objem a těsto odlehčí.

Princip

Funguje na bázi oxidu uhličitého, který se do těsta při chemické reakci uvolňuje, vznikají bublinky a tím těsto kypří. Jeden sáček kypřícího prášku vystačí na těsto z půl kilogramu mouky.

Složení

Většinou se skládá z jedlé sody neboli hydrogenuhličitanu sodného, kyselých solí a plnidla (mouka nebo škrob). Je dobré kupovat bio verze, které neobsahují fosfáty neboli fosforečné soli. Většinou obsahují vinný kámen, který nahrazuje kyselou složku.

Kdo ho vymyslel?

Vynález, který při pečení používáme dodnes, má na svědomí lékárník Dr. August Oetker, který začal s práškem experimentovat ve své laboratoři a světlo světa spatřil v roce 1893.

Použití

Protože složky v kypřícím prášku velmi rychle reagují, měl by se do těsta přidávat jako poslední. Nejlépe když ho smícháte s moukou a pak přisypáváte do tekuté směsi až nakonec. Do různých druhů těst by se také mělo používat různé množství prášku, vždy je dobré přesně dodržet recept.

Použití má prášek ale nejen v potravinářství. Díky uvolňování oxidu uhličitého je dobré také na skvrny na oblečení. Stačí skvrnu posypat a polít teplou vodou a chvíli vyčkat.

Také pohlcuje pachy třeba z lednice!

Náhrada

Pokud nemáte koupený prášek do pečiva, nemusíte zoufat. Je to jen jedlá soda s kyselinou a to lze snadno nahradit. Pro reakci s jedlou sodou můžete použít lžíci octa (bílého) nebo citrónovou šťávu. Výsledek bude stejný.