Pečené brambory grenaille

Bambory grenaille pečené v hrnci

Brambory grenaille, malé, ale výrazné klenoty mezi bramborami, jsou skutečným důkazem toho, že v kuchyni mohou i malé ingredience hrát velkou roli. Tyto drobné, kulaté brambory s jemnou, tenkou slupkou a máslově jemnou chutí jsou ideální pro přípravu jednoduchých, avšak elegantních pokrmů. Ať už jsou pečené dozlatova s bylinkami a olivovým olejem, nebo jemně vařené a podávané s máslem a čerstvými bylinkami, brambory grenaille vždy přinášejí na stůl výjimečnou chuť a texturu. Vyzkoušejte tento zajímavý recept.

Suroviny:

  • 300 g malých brambor
  • 2 paličky česneku
  • 1 lžička arašídového oleje
  • sůl a pepř
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 4 bobkové listy
  • 100 g soleného másla
  • hrst plátků sušených rajčat v oleji

Postup:

Brambory grenaille omyjte a neloupejte. Oddělte stroužky česneku, aniž byste je loupali.

Do zapékací misky, nejlépe litinové, nalijte arašídový olej a zahřejte jej na vysokém ohni. Vložte brambory do pánve a smažte je 5 minut, dokud lehce nezhnědnou. Osolte a opepřete.

Snižte teplotu a přidejte stroužky česneku, tymián, rozmarýn, bobkové listy a osolené máslo. Nechte 20 minut dusit na mírném ohni a dávejte pozor, aby máslo nezčernalo.

Na konci vaření přidejte sušená rajčata. V případě potřeby dosolte či dopepřete. Před podáváním slijte tuk.

Pokud osolené máslo během vaření zčerná, je nejlepší vyměnit pánev a přidat více másla, aby brambory neztratily chuť.

TIP: Podívejte se na další recept s brambory grenaille