Brambory grenaille, malé, ale výrazné klenoty mezi bramborami, jsou skutečným důkazem toho, že v kuchyni mohou i malé ingredience hrát velkou roli. Tyto drobné, kulaté brambory s jemnou, tenkou slupkou a máslově jemnou chutí jsou ideální pro přípravu jednoduchých, avšak elegantních pokrmů. Ať už jsou pečené dozlatova s bylinkami a olivovým olejem, nebo jemně vařené a podávané s máslem a čerstvými bylinkami, brambory grenaille vždy přinášejí na stůl výjimečnou chuť a texturu. Vyzkoušejte tento zajímavý recept.
Suroviny:
- 300 g malých brambor
- 2 paličky česneku
- 1 lžička arašídového oleje
- sůl a pepř
- 4 snítky tymiánu
- 4 větvičky rozmarýnu
- 4 bobkové listy
- 100 g soleného másla
- hrst plátků sušených rajčat v oleji
Postup:
Brambory grenaille omyjte a neloupejte. Oddělte stroužky česneku, aniž byste je loupali.
Do zapékací misky, nejlépe litinové, nalijte arašídový olej a zahřejte jej na vysokém ohni. Vložte brambory do pánve a smažte je 5 minut, dokud lehce nezhnědnou. Osolte a opepřete.
Snižte teplotu a přidejte stroužky česneku, tymián, rozmarýn, bobkové listy a osolené máslo. Nechte 20 minut dusit na mírném ohni a dávejte pozor, aby máslo nezčernalo.
Na konci vaření přidejte sušená rajčata. V případě potřeby dosolte či dopepřete. Před podáváním slijte tuk.
Pokud osolené máslo během vaření zčerná, je nejlepší vyměnit pánev a přidat více másla, aby brambory neztratily chuť.
TIP: Podívejte se na další recept s brambory grenaille