Velikonoční brunch – co třeba frittata s chřestem?

frittata

Velikonoční brunch je skvělým způsobem, jak oslavit svátky. Brunch – to je vlastně pozdní snídaně, brzký oběd, nebo obojí. Je to vlastně skvělý způsob, jak nastartovat sváteční den. To se vám většinou nechce brzy vstávat, takže taková pozdní snídaně, možná už vlastně svačina či oběd, se hodí. Připravili jsme pro vás velikonoční recept, který se skvěle hodí právě na brunch a oslavuje jaro a hojnost – velikonoční frittata s chřestem.

Co připravit na velikonoční brunch?

Sbírka nápadů je opravdu široká. Od nákypů s chřestem přes quiche, stratas až po slaný koláč zdobený květinovými plátky ředkviček. Co třeba zapečené francouzské tousty se slaninou, vejcem a sýrem? Nebo Kávový dort se skořicovou polevou? Nápadů je spousta. Abyste se v nich neztratili, vybrali jsme pro vás jeden, speciálně velikonoční – frittata s chřestem, kozím sýrem a jarními bylinkami.

Velikonoční frittata

Pokrm plný jarních chutí. V náplni je chřest, čerstvé bylinky, jako je petržel, kopr a pažitka, kozí sýr a brambory. Další čerstvé bylinky jsou pak obsaženy v chladivé omáčce crème fraîche, která se podává vedle. Je dost velká na to, aby nasytila celý dav, a je jako stvořená pro velikonoční brunch.

Suroviny

Creme Fraiche s bylinkami

Frittata

  • nesolené máslo, pokojové teploty, do zapékací misky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 350 g okrájeného chřestu
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na ¾palcové kostky
  • 12 velkých vajec
  • ¾ šálku husté smetany
  • 180 g kozího sýra, rozdrobeného (1 ¼ šálku)
  • ½ šálku nasekaných čerstvých bylinek, například petrželky, kopru, pažitky, estragonu a máty
  • 6 šalvějí, pouze bílé a světle zelené části, nakrájené na tenké plátky (⅓ šálku)
  • ¾ šálku strouhaného sýra Gruyere (švýcarský tvrdý sýr)
Příprava

Creme Fraiche s bylinkami

V malé misce smíchejte creme fraiche, bylinky a citronovou kůru. Přikryté uložte do chladničky až na 3 hodiny.

Frittata

Předehřejte troubu na 200 °C. Máslem vymažte mělkou dvoučtvrtlitrovou zapékací mísu.

Připravte si ledovou vodní lázeň. Přiveďte k varu střední hrnec s osolenou vodou. Přidejte chřest a vařte ho 1 až 2 minuty, dokud není křupavý. Pomocí kleští přeneste do ledové lázně. Nechte vychladnout, nechte okapat a osušte.

Přidejte brambory do hrnce s vodou. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte, dokud brambory nejsou snadno propíchnutelné špičkou nože, 5 až 6 minut; slijte vodu.

Ve velké míse rozšlehejte vejce, smetanu, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky pepře. Vmíchejte brambory, kozí sýr, bylinky a šalvěj. Směs přeneste do připravené misky. Navrch položte chřest a přitlačte ho, aby byl mírně ponořený. Posypte sýrem Gruyere.

Pečte 30 minut, v polovině pečení misku otočte. Snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pokračujte v pečení, dokud není zlatohnědá, nafouklá a uprostřed ztuhlá, tedy ještě 10 minut (pokud hnědne příliš rychle, přikryjte ho fólií). Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě s bylinkovým creme fraiche.