Přestože název napovídá něco jiného, toto jednoduché smažené jídlo z plátků hovězího masa obaleného v sametové a sladké sezamovo-sojové omáčce nepochází z Mongolska. Wu Zhaonan, čínský komik, který utekl z Pekingu, když v roce 1949 převzala moc komunistická strana, otevřel v Tchaj-peji na Tchaj-wanu čajovnu, kde podával pekingské barbecue, při kterém se maso a zelenina vaří na vysokoteplotním grilu. Politické důvody zabránily použití názvu podle čínského města, a tak jej nazval místo toho mongolské barbecue. (Skutečné mongolské barbecue se nazývá khorkhog.) Toto jídlo se nakonec v 60. letech dostalo do Spojených států, kde restaurace využívaly obrovské ploché grily, často jako centrální bod zážitku z jídla. Tato verze mongolského hovězího vyžaduje hovězí flank steak a používá sójovou omáčku, sezamový olej, hnědý cukr, mirin a větší množství chilli. Podávejte ho ideálně s dušenou jasmínovou rýží, abyste vyvážily intenzivní chutě.
Mongolské hovězí nudličky s rýží
Suroviny
- 1 kg flank steak
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky sezamového oleje
- 2 lžíce světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 1 lžíce mirinu
- ¼ lžičky mletého bílého pepře
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce rostlinného oleje plus další podle potřeby
- 2,5 cm kousek zázvoru oloupaný a nakrájený na tenké plátky
- 6 středně velkých stroužků česneku oloupaných a nasekaných
- 8 až 10 celých sušených červených chilli papriček například Tianjin nebo chile de árbol, nebo ½ až ¾ lžičky drcené červené papriky, podle chuti
- 6 stroužků česneku ořezaných a nakrájených na dvoucentimetrové kousky
- 2 lžíce vína Shaoxing nebo suchého sherry
- 4 šálky vařené jasmínové rýže
Postup
- Ostrým nožem rozkrojte flank steak podélně na polovinu a poté každý kus nakrájejte příčně proti směru vláken na středně slabé nudličky. Vložte je do mísy, přidejte 2 lžičky sójové omáčky a sezamový olej a promíchejte, dokud se neobalí. Nechte 5 minut marinovat.
- Mezitím ve středně velké míse rozšlehejte 2 lžíce vody, hnědý cukr, mirin, bílý pepř, pokud používáte, a zbývající 4 lžičky sójové omáčky. Odstavte.
- Hovězí maso posypte kukuřičným škrobem a promíchejte, aby se každý plátek zcela obalil, ale nezůstaly na něm velké hrudky.
- Na velké pánvi rozehřejte na vysokém plameni 2 lžíce oleje. Jakmile se olej rozpálí, přidejte hovězí maso v rovnoměrné vrstvě. (Možná bude nutné to udělat ve dvou dávkách.) Hovězího masa se nedotýkejte, dokud okraje nebudou mírně křupavé a hnědé, což je 30 až 60 sekund. Pomocí dřevěné lžíce nebo špachtle hovězí maso obraťte a smažte, dokud nezhnědne i druhá strana, dalších 30 až 60 sekund. Hovězí maso by se nemělo přichytávat, pokud ano, nechte ho ještě 20 až 30 sekund v klidu. Hovězí maso přendejte do středně velké mísy a snažte se, aby ve woku zůstalo co nejvíce oleje. Pokud vaříte druhou dávku, opakujte opékání a v případě potřeby přidejte další 1 lžíci oleje.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte zbývající 1 lžíci oleje, zázvor, česnek a chilli. Pomocí dřevěné lžíce nebo špachtle vše přesouvejte, dokud se zázvor mírně nerozvaří, asi 1 minutu, a dávejte pozor, aby se nic nepřipálilo. Do pánve wok přidejte šalotku a uvařené hovězí maso i s případnou šťávou; dobře promíchejte.
- Přilijte víno Shaoxing a dřevěnou lžící seškrábněte ze dna pánve všechny hnědé kousky. Vařte, dokud se víno z větší části neodpaří, asi 30 sekund. Rezervovanou směs sójového vína dobře prošlehejte a přidejte ji do pánve wok. Míchejte dřevěnou lžící, dokud se vše dobře nespojí a omáčka nezhoustne, asi 2 minuty. Přendejte na talíř a podávejte spolu s vařenou rýží.