Velikonoční dezert – koláč s jedlými květinami

velikonoční dezert

Mazanec, beránek, velikonoční perníčky. K Velikonocům zkrátka pečení patří. Někdy se mi ale zdá, že ať upeču cokoliv v jakémkoliv množství, je to vždycky málo. A tak kromě tradičních receptů radši upeču vždy ještě velikonoční dezert, koláč nebo dort, kam se schovají chutě i vůně jara. Vyzkoušejte koláč s jedlými květinami.

Tento velikonoční dezert vzdává hold oblíbené jarním květinám. Náš dort s jedlými květy, který je hotový za méně než hodinu (včetně doby pečení), je kombinací nebeského andělského dortu na dně a bohatého citrusového dortu nahoře. Nakonec ho ozdobte citrusovou polevou a jedlými květinami, abyste dosáhli veselého finále.

Květiny na dortu jsou veselým znamením, že se blíží teplejší dny. Postup je následující: polovinu těsta tvoří éterická andělská chuť, druhá polovina je obohacena žloutky a kůrou a šťávou z pomeranče a citronu. Poté, co obojí navrstvíte do formy a upečete, polijete moučník citrusovou polevou a vytvoříte dezert, který rozproudí vaše chuťové pohárky – a rozzáří každé setkání.

Jedlé květy

Vyvarujte se květům kupovaným v truhlících, zkuste si nasbírat na louce nebo vypěstujte sami doma. A které květy jsou jedlé? Třeba levandule, sedmikrásky, růže, pampelišky, fialky a macešky, lichořeřišnice.

Suroviny
  • 1 ¼ hrnku prosáté mouky na koláč
  • 1 ½ šálku cukru, rozdělit
  • 1 ¼ čajové lžičky košer soli
  • 12 velkých bílků plus 6 velkých žloutků
  • 1 ½ lžičky jemně nastrouhané citronové kůry plus 2 lžíce čerstvé šťávy
  • 1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry plus 1 lžíce čerstvé šťávy
  • 1 lžička cream of tartar (vinný kámen)
  • jedlé macešky, k podávání (nepovinné)

Smíšená citrusová poleva:

  • 2 šálky prosátého moučkového cukru, případně více
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy, případně další lžíce
  • ½ lžičky nastrouhané pomerančové kůry a 1 lžíce čerstvé šťávy
  • 1 lžička vody z pomerančových květů (nepovinné)
  • 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
  • špetka soli
Příprava

Na dort: Předehřejte troubu na 180 °C. Mouku, 1/4 hrnku cukru a 1 lžičku soli prosejeme přes hrubé síto na pergamen. Žloutky a 1/4 hrnku cukru šlehejte elektrickým mixérem na vysoké otáčky, dokud nezdvojnásobí svůj objem, 3 minuty. Vmíchejte obě kůry a šťávu.

V čisté míse s čistými metlami šlehejte bílky při vysokých otáčkách do pěny. Přidejte zbývající 1/4 lžičky soli a cream of tartar, dokud se nevytvoří měkké špičky. Postupně přidejte zbývající 1 šálek cukru; vyšlehejte do tuhých špiček. Přeneste do velké široké mísy. Na povrch prosejte třetinu moučné směsi; jemně, ale důkladně ji vmíchejte. Zopakujte to ještě dvakrát se zbývající moučnou směsí.

Polovinu bílkové směsi přeložte do žloutkové směsi; vložte ji do nevymazané formy (my používáme kulatou s dírou uprostřed). Navrch dejte zbývající bílkovou směs. Propíchejte nožem, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Pečte, dokud se povrch při lehkém dotyku nevrátí zpět, 35 až 40 minut.

Po vytažení z trouby nechte 1 hodinu vychladnout. Přejeďte nožem kolem vnitřku formy, abyste uvolnili dort a odklopili formu, a poté ho vyjměte ven.

Na polevu: Všechny ingredience vyšlehejte. Pokud je příliš hustá, zašlehejte po lžičkách více citronové šťávy, pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru. Dort položte na dortový stojan a přelijte ho polevou, kterou nechte stékat po stranách. Nechte stát, dokud neztuhne, asi 30 minut; ozdobte květinami.