Vepřová krkovice je z nějakého důvodu nedoceněný kus masa, což je podle mě škoda. Má trochu vyšší obsah tuku, ale právě díky tomu je pečená krkovice velmi chutná a skvěle se hodí k pečení v troubě. Z tuku se vypeče lahodný sos, který můžete použít při podávání. Krkovici peču na cibulovém základu a v polovině pečení přidám trochu zeleniny a brambory. Tímto způsobem se strany upečou ve stejném pekáči, což znamená méně úklidu, a to máme všichni rádi.
Suroviny
Marináda
- 3-4 lžíce olivového oleje
- 0,5 šálku tmavého piva
- 1 lžíce celozrnné hořčice
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky červené papriky
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 3 lžíce sójové omáčky
Maso + přílohy
- 1,5-2 kg vepřové krkovice / límce
- 5-6 cibulí
- 4-5 mrkví
- 10 plátků slaniny
- 1,5 kg malých brambor
- 0,5 šálku tmavého piva
- 1 lžička italského koření
Postup
- Začněte přípravou marinády jednoduchým smícháním všech výše uvedených ingrediencí.
- Do vepřové krkovice udělejte asi 10 hlubokých zářezů, přičemž spodní část nechte neporušenou. Mezi řezy by měla být asi půlcentimetrová mezera, takže počet řezů upravte podle velikosti masa, se kterým pracujete.
- Maso vložte do hluboké zapékací misky, kterou budete používat i na pečení, a přelijte ho marinádou. Pořádně ho promasírujte a ujistěte se, že je pěkně ochucené ze všech stran, včetně řezů.
- Vepřové maso vyjměte z misky a na chvíli ho odložte stranou, misku nečistěte, přebytečnou marinádu nechte uvnitř. Na dně misky vytvořte silnou vrstvu cibule a na ni položte maso.
- Do každého řezu nyní vložte plátek slaniny. Boky pečeně zafixujte špejlemi, aby se při pečení příliš "neotevřela".
- Okořeňte italskými bylinkami, zakryjte pekáč alobalem a začněte péct při teplotě 220°C.
- Pečte asi 90 minut a vepřové maso zkontrolujte. Mělo by už být poněkud měkké, zkuste to vidličkou. Pokud do ní snadno vklouzne, je čas na další krok.
- Krkovička se mezitím docela zmenšia, takže je kolem ní dost místa. Prostor vyplňte mrkví nakrájenou na kousky a pěkně malými bramborami (nejprve mrkev, na ni brambory) . brambory osolte, opepřete a pokapte olivovým olejem.
- Vraťte pokrm zpět do trouby, tentokrát bez alobalu. Mělo by to trvat dalších 45-60 minut. Aby se maso a brambory pěkně vybarvily, neváhejte na posledních 15 minut nastavit troubu na režim gril.
- A máme hotovo. Maso nakrájejte na silnější plátky podle původních řezů a podávejte ho s cibulí, mrkví, bramborami a šťávou, která se v pokrmu vytvořila.
Vyzkoušejte také náš další recept Křehké vepřové řízky v jogurtu.