Vepřová krkovice pečená v troubě

pečená krkovice v troubě
Vytisknout recept
Vepřová krkovice je z nějakého důvodu nedoceněný kus masa, což je podle mě škoda. Má trochu vyšší obsah tuku, ale právě díky tomu je pečená krkovice velmi chutná a skvěle se hodí k pečení v troubě. Z tuku se vypeče lahodný sos, který můžete použít při podávání. Krkovici peču na cibulovém základu a v polovině pečení přidám trochu zeleniny a brambory. Tímto způsobem se strany upečou ve stejném pekáči, což znamená méně úklidu, a to máme všichni rádi.
Porkm hlavní jídlo
Typ kuchyně česká
Klíčové slovo krkovice
Doba přípravy 15 minuty
Doba vaření 2 hours 15 minuty
Celkový čas 2 hours 30 minuty
Počet porcí 6 porcí

Suroviny

Marináda

  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 0,5 šálku tmavého piva
  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky červené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 3 lžíce sójové omáčky

Maso + přílohy

  • 1,5-2 kg vepřové krkovice / límce
  • 5-6 cibulí
  • 4-5 mrkví
  • 10 plátků slaniny
  • 1,5 kg malých brambor
  • 0,5 šálku tmavého piva
  • 1 lžička italského koření

Postup

  • Začněte přípravou marinády jednoduchým smícháním všech výše uvedených ingrediencí.
  • Do vepřové krkovice udělejte asi 10 hlubokých zářezů, přičemž spodní část nechte neporušenou. Mezi řezy by měla být asi půlcentimetrová mezera, takže počet řezů upravte podle velikosti masa, se kterým pracujete.
  • Maso vložte do hluboké zapékací misky, kterou budete používat i na pečení, a přelijte ho marinádou. Pořádně ho promasírujte a ujistěte se, že je pěkně ochucené ze všech stran, včetně řezů.
  • Vepřové maso vyjměte z misky a na chvíli ho odložte stranou, misku nečistěte, přebytečnou marinádu nechte uvnitř. Na dně misky vytvořte silnou vrstvu cibule a na ni položte maso.
  • Do každého řezu nyní vložte plátek slaniny. Boky pečeně zafixujte špejlemi, aby se při pečení příliš "neotevřela".
  • Okořeňte italskými bylinkami, zakryjte pekáč alobalem a začněte péct při teplotě 220°C.
  • Pečte asi 90 minut a vepřové maso zkontrolujte. Mělo by už být poněkud měkké, zkuste to vidličkou. Pokud do ní snadno vklouzne, je čas na další krok.
  • Krkovička se mezitím docela zmenšia, takže je kolem ní dost místa. Prostor vyplňte mrkví nakrájenou na kousky a pěkně malými bramborami (nejprve mrkev, na ni brambory) . brambory osolte, opepřete a pokapte olivovým olejem.
  • Vraťte pokrm zpět do trouby, tentokrát bez alobalu. Mělo by to trvat dalších 45-60 minut. Aby se maso a brambory pěkně vybarvily, neváhejte na posledních 15 minut nastavit troubu na režim gril.
  • A máme hotovo. Maso nakrájejte na silnější plátky podle původních řezů a podávejte ho s cibulí, mrkví, bramborami a šťávou, která se v pokrmu vytvořila.

Vyzkoušejte také náš další recept Křehké vepřové řízky v jogurtu.