Křehké vepřové řízky v jogurtu

vepřové řízky v jogurtu

Řízky – to je česká klasika. Ale zkusili jste někdy tuto „klasiku“ připravit trochu „neklasicky“? Vyzkoušejte a výsledek vás ohromí. Vepřové řízky v jogurtu jsou křehké, křupavé a velmi šťavnaté.

Nedávno jsme měli malou oslavu a miniřízečky – to je něco, co na oslavě chce mít každý. Také byly jako první pryč. Pro jednou jsme ale zvolili trochu jiný recept a jiný postup. Vepřové řízky v jogurtu je skvělá volba.

Jak zajistit dokonalou křehkost

Čím déle budete řízky marinovat, tím více budou šťavnatější a křehčí. Takže ideálně naložit do marinády přes noc.

Co na marinádu

Základem marinády je jogurt – nejlépe řecký, šťáva z citronu, vejce, česnek, sůl, trochu grilovacího koření a protože se nebudou řízky už obalovat ve strouhance, tak trochu solamylu.

Jaké maso

Na řízky můžete zvolit vlastně jakékoliv vepřové maso. Každý druh ale bude mít svá specifika. Může to být kýta, kotleta, plec i krkovice. Krkovice je více prorostlá a tučnější, takže řízky budou o to více šťavnatější, zase na druhou stranu se mohou více trhat. Zvolte takové maso, které máte nejraději. My volíme kýtu – podle nejlepších řezníků se na řízky hodí nejvíce malý ořech s tukem nahoře.

Smažení X pečení

Smažené řízky – na ty nedáme dopustit. Ale pro jednou jsme zkusili pečené v troubě, bez strouhanky, jen v jogurtovém obalu. Změna je život a tohle byla velmi příjemná změna.

Suroviny

  • 700 g vepřové kýty
  • 2 vejce
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1 a ½ lžíce bramborového škrobu
  • šťáva z ½ citronu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky grilovacího koření
  • 3 stroužky česneku
  • olej

Příprava

Kýtu nařežte na 6 plátků a z jedné strany každý plátek naklepejte (nebo každý plátek ještě přepulte a máte miniřízečky).

Marináda: Smíchejte v míse všechny ingredience na marinádu – jogurt, vejce, solamyl, šťávu z citronu, prolisovaný česnek a koření a řízky do mísy ponořte. Nechte v lednici přes noc.

Další den vyndáme z lednice a každý plátek přendáme na pomaštěný olejem pečicí papír.

Pokud v míse zbyla ještě marináda, pokapeme s ní řízky.

Dáme péct do trouby na 190 stupňů na 40 minut.

Podáváme se salátem, brambory anebo pečivem.