Petržel, která je již dlouho základem evropské a blízkovýchodní kuchyně, se dnes používá po celém světě jako jemný bylinný doplněk v celé řadě kuchyní. Staří Římané i staří Řekové používali petržel při obřadech smrti jako prostředek k zamaskování pachu. Dnes je nejznámější jako všestranný, svěží doplněk omáček, salátů a všech pokrmů, které by potřebovaly oživit barvou a dotekem bylinné chuti.
Co je petržel?
Petržel, známá také jako Petroselinum crispum, patří do čeledi Apiaceae. Tato listová bylina pochází z oblasti Středomoří a dodnes se hojně používá v tamních kuchyních. Přestože přesný původ není znám, tato dvouletá rostlina se již po staletí pěstuje v oblastech Řecka, Itálie, Španělska, Portugalska, Maroka, Alžírska a dalších. Latinský název této byliny pochází z řeckého slova „petro“, což znamená kámen, protože petržel údajně poprvé vyrostla na skalnatých kopcích v Řecku.
Jak chutná petržel?
Je dostupná v čerstvé i sušené formě a má jasnou, bylinnou a lehce nahořklou chuť, která slouží jako kontrast pro zvýraznění ostatních chutí v pokrmu, podobně jako citronová kůra. Je známá především jako ozdoba a dodává pokrmům atraktivní zelenou barvu a rostlinnou chuť, což z ní dělá dokonalou závěrečnou tečku při vaření.
4 různé druhy petržele
Ačkoli nejčastěji používanými formami petržele jsou plocholistá a kadeřavá, existují celkem čtyři druhy.
1. Plochá – nejoblíbenější forma kulinářské petržele, tato zelená listová bylina má svěží, mírně nahořklou chuť. Nejběžnější druh plocholisté petržele, italská petržel, má mírně peprnou chuť a podobný vzhled jako koriandr. Mezi další odrůdy plocholisté petržele patří Titan a Giant of Italy.
2. Kadeřavá – odrůda petržele jemnější chuti, kterou poznáte podle zvlněných listů a jasně zelené barvy. Mezi odrůdy kadeřavé listové petržele patří Forest Green a Extra Curled Dwarf.
3. Hamburská (ak.a kořenová) – Odrůda petržele pocházející z Německa, kterou poznáte podle větších listů a silných kořenů. Listy hamburské petržele se používají spíše okrasně než k vaření, zatímco kořeny se vařené používají k ochucení dušených pokrmů a polévek.
4. Japonská – hořce chutnající druh petržele pocházející z Japonska a Číny, se silnými stonky, které lze konzumovat samostatně.
Jaké jsou zdravotní účinky petržele?
Petržel pocházející z rostliny petroselinum je dobrým zdrojem mnoha prospěšných účinných látek, jako jsou antioxidační flavonoidy a fenolové sloučeniny, a kromě toho obsahuje mimořádně vysoké množství vitaminu K, vitaminu C a vitaminu A z beta-karotenu, pigmentu, který rostlině dodává také její zářivý tón. Tato bylina je také skvělým zdrojem aminokyselin a kyseliny listové, jednoho z nejdůležitějších vitaminů skupiny B.
Jak vařit s petrželí
Čerstvá petržel rozjasní vzhled a chuť pokrmů od polévek po omáčky.
Na ozdobu. Čerstvá petržel je již dlouho považována za ideální ozdobu, a to díky svému živému listovému vzhledu a bylinkové chuti. Z tohoto důvodu se čerstvá petržel nejčastěji krájí a přidává na konci vaření. Při delším působení tepla se chuť petržele rychle zhoršuje.
V bouquet garni. Kromě své hlavní role jako ozdoby je petržel také běžnou složkou francouzského bouquet garni, tradičního svazku čerstvých bylinek, který se svazuje a vkládá do polévek, dušených pokrmů, dušených jídel a omáček, aby se do pokrmů dostala bylinná chuť.
Jako základ. Petržel je také hlavní složkou oblíbeného jihoamerického koření chimichurri, zářivě zelené omáčky z čerstvé petržele, olivového oleje, červeného vinného octa a česneku.
Sušenou petržel se naopak doporučuje používat v průběhu celého procesu vaření, protože koncentrované chutě v sušené bylině potřebují před podáváním čas na marinování a zjemnění. Kuchaři používají petrželku také jako skvělý chuťový doplněk do červených omáček, pokrmů z mletého masa a do chlebového těsta s bylinkovou příchutí.