Tyto banánové muffiny jsou měkké, máslové a okořeněné skořicí. Jsou báječně chutné, s nasekanými vlašskými ořechy nebo dokonce s čokoládovými lupínky. Na začátek potřebujete 3 zralé banány a několik základních kuchyňských surovin.
Banánový chléb je skvělý, ale muffiny jsou rychlejší, pohodlnější, snadno přenosné a chutnají stejně dobře.
Tyto rychlé a snadné banánové muffiny upečete za 30 minut, takže pokud potřebujete být v kuchyni a z kuchyně rychle venku, tento recept je váš zachránce.
Ingredience na banánové muffiny – každá je důležitá!
Tento recept na banánové muffiny vyžaduje hrst základních surovin, jako je mouka, cukr a mléko. To je to, co na pečení miluju – v podstatě na všechno jsou stejné základní ingredience.
- Mouka: Recept jsem testoval jak s bílou pšeničnou, tak s celozrnnou moukou.
- Rozpuštěné máslo: Jako tuk použijeme rozpuštěné máslo, i když rozpuštěný kokosový olej funguje také.
- Banány, vanilka, sůl, skořice a muškátový oříšek: chuťový tým.
- Vejce: 1 vejce dodá muffinům strukturu.
- Mléko: Mléko, které je běžnou složkou některých receptů na muffiny včetně dýňových, dodává potřebnou vlhkost. Suché muffiny… to je nejhorší.
- Cukr: Sladí. Když je dělám pro dceru, používám napůl hnědý a napůl kokosový cukr. Můžete použít celý hnědý cukr, celý kokosový cukr nebo jejich směs. Mějte na paměti, že kokosový cukr není tak sladký jako hnědý, takže se změní chuť.
Chutnají tyto banánové muffiny jako banánový chléb? Ano, rozhodně! Ale mají lehčí, jemnější a máslovější strukturu. Určitě si je zamilujete.
Aby nebyly suché
Pro dostatek vlhkosti a chuti použijte trochu tuku (másla), hnědý cukr a hodně banánů.
Jak rozmačkat banány
K rozmačkání banánů stačí použít mixér! Oloupejte je, rozlámejte na kousky, vložte do mixéru a šlehejte, dokud se nerozmačkají. Přímo do této mísy zašlehejte zbytek mokrých ingrediencí a pak do ní zašlehejte suché ingredience. Je to tak snadné.
Mohu použít mražené banány?
Ano a dělám to často. Mražené banány rozmrazte při pokojové teplotě. Osušte přebytečnou tekutinu, rozmačkejte a použijte podle návodu v receptu níže.
Suroviny
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 velké zralé banány (asi 1 a 1/2 šálku rozmačkaných banánů)
- 6 polévkových lžic (85 g) nesoleného másla, rozpuštěného (nebo rozpuštěného kokosového oleje)
- 2/3 šálku (135 g) světlého nebo tmavého hnědého cukru (nebo kokosového cukru)
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 2 lžíce (30 ml) mléka
- volitelně: 1 šálek nasekaných vlašských ořechů, pekanových ořechů nebo čokoládových lupínků
Příprava
Předehřejte troubu na 200 °C. Postříkejte 12násobnou formu na muffiny nepřilnavým sprejem nebo použijte košíčkové vložky.
Ve střední míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Odstavte. Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru rozmačkejte banány. Na střední rychlost zašlehejte nebo vyšlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Suché přísady přilijte k mokrým a šlehejte nebo metličkou šlehejte, dokud se nespojí. Pokud přidáváte ořechy nebo čokoládové lupínky, přimíchejte je nyní. Těsto bude husté.
Lžící dávejte těsto do formiček a naplňte je až po vrch. Pečte 5 minut při teplotě 200 °C a poté, když muffiny zůstanou v troubě, snižte teplotu trouby na 175 °C. Pečte dalších 16-18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je přibližně 21-23 minut. (Pro mini muffiny pečte celkem 12-14 minut při teplotě 175 °C.) Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě na muffiny a poté je přendejte na drátěnou mřížku, kde budou dále chladnout.
Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden.