Vejce Benedikt s domácí holandskou omáčkou

Vejce benedikt

Vejce Benedikt jsou mou nejoblíbenější položkou snídaňového menu, a navíc je velmi snadné si je připravit doma! Začíná to opečeným anglickým muffinem, na který se položí jeden či dva plátky slaniny, sázené vejce a zalije se tradiční omáčkou z vajec Benedikt, tzv. holandskou omáčkou.

Suroviny:

  • 2 anglické muffiny
  • 4 velká vejce
  • 4 plátky kanadské slaniny
  • Ocet, jen kapka
  • 4 lžíce másla
  • 4 žloutky
  • 2 lžičky citronové šťávy , nebo limetkové šťávy
  • 1 lžíce husté smetany ke šlehání
  • sůl a pepř (podle chuti)

Postup:

Na holandskou omáčku:

V samostatné malé misce rozšlehejte žloutky. Přimíchejte citronovou šťávu, smetanu ke šlehání a sůl a pepř.

Do vaječné směsi přidejte malou lžíci horkého rozpuštěného másla a dobře promíchejte. Tento postup opakujte a přidávejte do vaječné směsi po lžících horkého másla (pomalé přidávání másla po lžících zajistí, že se vejce nesrazí).

Po přidání másla vlijte směs zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni jen 20-30 sekund. Odstavte z ohně a dejte stranou. Po vychladnutí směs zhoustne. Dobře promíchejte a v případě potřeby přidejte další kapku smetany na zředění.

Pošírované vejce:

Naplňte středně velký hrnec asi třemi centimetry vody. Přiveďte vodu k varu a poté snižte teplotu, dokud nedosáhne bodu varu. Na hladině by se měly objevit malé bublinky, ale neměly by se valit. 

Do vody přidejte trochu octa (není to povinné, ale pomáhá to bílku, aby zůstal pohromadě, jakmile je ve vodě).

Rozklepněte jedno vejce do malého hrnečku (já používám odměrku).  Spusťte vejce do vroucí vody a opatrně ho z hrnku vyndejte.

Vejce vařte ve vroucí vodě 3-5 minut, podle toho, jak měkký žloutek chcete mít. Uvařené vejce vyjměte děrovanou lžící.

Není neobvyklé, že se při pošírování vajec tvoří na povrchu vody bílá pěna. Pěnu z vody můžete jednoduše srazit lžící.

Zatímco se vejce vaří, vložte plátky slaniny na velkou pánev a opékejte je na středním ohni asi 1 minutu z každé strany.

Servírování:

Opečte anglický muffin. Na každou opečenou stranu položte plátek slaniny a poté vejce. Potřete holandskou omáčkou. Dobrou chuť!