Velikonoční svátky obvykle připadají na začátek jara, tedy na období nových začátků. Na zahradě se probouzejí první výhonky chřestu, pórku a další zeleniny, z nichž každá hraje důležitou roli v klasických velikonočních menu. Jaké ale vymyslet velikonoční menu. Inspirujte se, ať je to velkolepá velikonoční hostina.
Zkuste jako předkrm artyčoky, které lze předem spařit a vychladit a jako jednoduchý předkrm je podávat s majonézou ochucenou estragonem. Na hlavní chod pak připravte pečenou šunkou potřenou sladkou polevou. K tomu pečený chřest a brambory, doplňují jídlo svou krémovou strukturou a zemitou chutí. Citronový dort je ideální tečkou na závěr – obzvlášť když je doplněn cukrovými sušenkami ve tvaru zajíčků, což je připomínka jednoho z nejoblíbenějších jarních motivů.
Dále najdete postup na předkrm a hlavní chod
Předkrm: Artyčoky s majonézou
Když se dostanete přes špičaté konce artyčoků, najdete uvnitř jemné srdce a rychle zjistíte, že tato listová zelenina s jemnou chutí je vynikající, pokud ji připravíte a uvaříte správným způsobem. Jakmile překonáte počáteční učební křivku, která s okrajováním artyčoků přichází, zjistíte, že tento proces je docela snadný (je to jen trochu jiné než loupání mrkve nebo brambor).
Podle našeho receptu se naučíte, jak artyčok připravit v páře, což je klasický způsob přípravy této zeleniny. Poté na talíři naservírujte každému jeho vlastní artyčok, doplněný omáčkou, jako je naše snadná holandská omáčka nebo rozpuštěné máslo s citronem. Vychutnají si každý aromatický list – to vám zaručujeme.
Jak připravit artyčok
Pokud jste artyčok ještě nepřipravovali, nejtěžší je začít. Jakmile však zvládnete techniku, bude vás příprava tohoto zeleného předkrmu nebo přílohy bavit.
Zubatým nožem odřízněte horní třetinu artyčoku.
Pomocí kuchyňských nůžek odstřihněte zbývající cípy z krajních listů dále dolů na artyčoku.
Zkraťte stonek, aby byla spodní část plochá a artyčok byl připraven k vaření v páře (nebo k jinému způsobu vaření).
Každý připravený artyčok vložte do hrnce s okyselenou vodou (což je voda s přídavkem citronové šťávy), abyste zabránili zhnědnutí odříznutých okrajů, než připravíte všechny artyčoky k vaření.
Vaření artyčoků v páře vs. vaření artyčoků
Vaření v páře je jedním z nejlepších a nejzdravějších způsobů, jak si vychutnat čerstvé artyčoky. Tento způsob zachovává živiny a vitamíny, které se vařením často ztrácejí. (Vařením se artyčok může také rozmočit a jeho chuť je méně výrazná.)
Suroviny
- 4 střední artyčoky
- 1 citron, příčně rozpůlený
- sůl
- snadná holandská omáčka
- rozpuštěné máslo (nepovinné)
Příprava
Připravte artyčoky na vaření v páře:
Odlomte tvrdé vnější listy. Zubatým nožem odřízněte horní třetinu artyčoku. Zbývající ostré nebo špičaté špičky odstřihněte kuchyňskými nůžkami.
Zkraťte stonek tak, aby artyčok stál vzpřímeně.
Potřete řezné plochy citronem, abyste zabránili změně barvy. Postup opakujte se zbývajícími artyčoky a citronem.
Připravte síto na vaření v páře. Přidejte tolik vody, aby sahala těsně pod košík. Do vody vymačkejte citronovou šťávu a přidejte 1 lžíci soli; přiveďte k varu. Artyčoky vložte do parního koše stonkem nahoru.
Přikryjte hrnec a vařte v páře, dokud není srdíčko po propíchnutí špičkou příborového nože měkké a vnitřní listy se snadno vytahují, 25 až 35 minut; v případě potřeby přidejte do hrnce více vody.
V případě potřeby podávejte teplé nebo při pokojové teplotě s omáčkou Easy Hollandaise nebo rozpuštěným máslem.
Hlavní chod – pečená šunka s polevou
Pokud vás zajímá, jak připravit tuto šunku, nechte se vést tímto jednoduchým receptem. Osmikilovou šunku s kostí pečeme dvě hodiny, aby se prohřála, a poté ji polijeme sladce-směsnou polevou z medu, zázvoru, pomerančové kůry a hřebíčku. Její příprava nemůže být jednodušší – ani chutnější – a stane se úžasnou ozdobou vašeho svátečního menu.
Suroviny
- ½ šálku jetelového nebo pomerančového medu
- 1 lžíce jemně nastrouhané pomerančové kůry a 2 lžíce čerstvé šťávy
- 1 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- mletý pepř
- 1 uzená polovina šunky s kostí
Příprava
Předehřejte troubu na 160 °C s roštem ve spodní třetině. Smíchejte med, pomerančovou kůru a šťávu, zázvor, hřebíček a 1/2 lžičky pepře. Šunku zabalte do alobalu, a to tukovou stranou nahoru. Položte ji na plech s okrajem nebo do malého pekáčku.
Pečte 1 hodinu. Šunku rozbalte a nechte pod ní alobal, aby se zachytila šťáva. Potřete ji částí glazury; pečte ji dále odkrytou a každých 15 minut ji přelévejte další glazurou, dokud nebude prohřátá, tedy dalších 45 minut až 1 hodinu. Potřete zbývající polevou; nechte mírně vychladnout. Podávejte teplé.
Podávejte s pečenými bramborami nebo chřestem.