Beránek je dalším z tradičních velikonočních pokrmů, které na svátečním stole nesmí chybět. Receptů, jak ho upéct, najdete určitě spousty a možná máte i nějaký svůj rodinný. U nás se ale léta osvědčuje tento recept, který díky tvarohu vykouzlí velmi vláčné a jemné těsto. Velikonoční tvarohový beránek ale díky tomu u nás na svátečním stole moc dlouho nevydrží.
Co pomáhá vždy ještě navíc těsto zvláčnit, je prosít mouku. Tento krok nikdy nevynechávejte.
Jaká forma?
My zdědili keramickou formu po babičce a nedám na ni dopustit. Keramika dobře vede teplo a vytvoří i pěknou kůrku. Silikonové formy mě nenadchly, jak jsou měkké, špatně se s nimi manipuluje. Dobrá volba je i forma skleněná nebo plechová.
Na velikosti samozřejmě také záleží. Těsto by mělo být ve formě asi 1 cm pod okraj, aby z formy nevytékalo.
Také je potřeba dobře formu vymazat a vysypat, aby se velikonoční tvarohový beránek při vyklápění nepřetrhl. Také je dobré nevyklápět hned po upečení, ale chvilku počkat. Těsto se od formy trochu odlepí.
Suroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g cukru krupice
- sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 1 sáček kypřícího prášku
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Příprava
V míse utřete máslo s vejci a cukry. Vyšlehejte do pěny.
Přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo, rum, citronovou štávu a znovu šlehejte.
V jiné míse prosijte mouku s práškem do pečiva a přidejte sůl.
Do mísy s tekutou směsí nasypte mouku s práškem a solí.
Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Vlijte těsto a zakryjte druhou polovinou formy.
Pečte při 180 stupních asi 45 minut. Zda je to hotové, zjistíte špejlí.
Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem, ozdobte mašličkou, očka můžete udělat z mandlí či rozinek. Ať vám na stole dělá radost.