Vláčný velikonoční tvarohový beránek

velikonoční tvarohový beránek

Beránek je dalším z tradičních velikonočních pokrmů, které na svátečním stole nesmí chybět. Receptů, jak ho upéct, najdete určitě spousty a možná máte i nějaký svůj rodinný. U nás se ale léta osvědčuje tento recept, který díky tvarohu vykouzlí velmi vláčné a jemné těsto. Velikonoční tvarohový beránek ale díky tomu u nás na svátečním stole moc dlouho nevydrží.

Co pomáhá vždy ještě navíc těsto zvláčnit, je prosít mouku. Tento krok nikdy nevynechávejte.

Jaká forma?

My zdědili keramickou formu po babičce a nedám na ni dopustit. Keramika dobře vede teplo a vytvoří i pěknou kůrku. Silikonové formy mě nenadchly, jak jsou měkké, špatně se s nimi manipuluje. Dobrá volba je i forma skleněná nebo plechová.

Na velikosti samozřejmě také záleží. Těsto by mělo být ve formě asi 1 cm pod okraj, aby z formy nevytékalo.

Také je potřeba dobře formu vymazat a vysypat, aby se velikonoční tvarohový beránek při vyklápění nepřetrhl. Také je dobré nevyklápět hned po upečení, ale chvilku počkat. Těsto se od formy trochu odlepí.

Suroviny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g cukru krupice
  • sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Příprava

V míse utřete máslo s vejci a cukry. Vyšlehejte do pěny.

Přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo, rum, citronovou štávu a znovu šlehejte.

V jiné míse prosijte mouku s práškem do pečiva a přidejte sůl.

Do mísy s tekutou směsí nasypte mouku s práškem a solí.

Formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Vlijte těsto a zakryjte druhou polovinou formy.

Pečte při 180 stupních asi 45 minut. Zda je to hotové, zjistíte špejlí.

Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem, ozdobte mašličkou, očka můžete udělat z mandlí či rozinek. Ať vám na stole dělá radost.