Tento krémový sýr, který se dá jíst na lžičku, můžete jíst jen tak nebo v kombinaci s müsli, ořechy, ovocem, pečenou zeleninou – prostě se vším, na co mají vaše chuťové buňky chuť. Tvaroh je plný bílkovin, vápníku a vitaminu A, takže je fantastickou alternativou jogurtu.
Co přesně je tvaroh?
Stejně jako u jogurtu, podmáslí nebo smetany – pokud jde o tvaroh, vše začíná mlékem. Největší rozdíl spočívá v tom, že během procesu se z něj vyloučí více tekutiny, takže tvaroh je hustší mléčný výrobek než ostatní. Pasterizované odstředěné mléko se nejprve smíchá s bakteriemi mléčného kvašení a syřidlem a poté se zahřívá, dokud se nesrazí – kdy se oddělí pevná a tekutá složka. Po scezení vznikne krémový, hustý a mírně nakyslý zázrak zvaný tvaroh!
V závislosti na požadovaném obsahu tuku lze přidat smetanu: Existuje „základní“ odtučněný tvaroh s méně než 10 % tuku v sušině, ale můžete se setkat i s tvarohem s vyšším obsahem tuku – mezi 20 a 40 % tuku v sušině – který je o něco sladší než odtučněná verze.
Jak zdravý je tvaroh?
Tvaroh má nízký obsah kalorií a obsahuje spoustu zdravých bílkovin a vápníku, u kterého byl prokázán pozitivní vliv na pevnost kostí. Proto ho sportovci rádi používají jako levný a účinný zdroj bílkovin, aby podpořili zdravý růst svalů.
Tvaroh obsahuje v průměru 12 gramů bílkovin na 100 gramů porce bez ohledu na obsah tuku. Čím více tuku, tím více kalorií – hodnota se pohybuje mezi 76 kcal na 100 gramů odtučněného tvarohu a 176 kcal na 100 gramů tvarohu se 40 % tuku v sušině.
Vzhledem k tomu, že tvaroh obsahuje jen malé množství laktózy (2 až 4 gramy na 100gramovou porci), často nevadí ani lidem s intolerancí laktózy. Nicméně na trhu je také stále více variant tvarohu bez laktózy, stejně jako bezmléčných alternativ na bázi ořechů.
Jak vyrobit domácí
Stačí trocha času a trpělivosti a můžete si vyrobit vlastní tvaroh z pouhých dvou ingrediencí. Na přibližně 1 hrnek (250 gramů) tvarohu budete potřebovat:
- – 4 ¼ šálku (1 l) čerstvého mléka.
- – ⅓ šálku (75 ml) podmáslí
- – jednu misku s víkem
- – jednu misku bez víka
- – jedno jemné síto
- – dvě čisté kuchyňské utěrky nebo utěrky na sýr
Příprava trvá jen několik minut, ale tvaroh by měl odpočívat alespoň dva dny a dvě hodiny v troubě.
- 1. Do mísy s víkem přidejte mléko a podmáslí, prošlehejte je, aby se spojily, a mísu zakryjte. Směs nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě.
- 2. Do trouby vložte kuchyňskou utěrku a postavte na ni zakrytou mísu. Troubu zahřejte na 30-35 °C a směs nechte přibližně 2 hodiny zahřívat. V této době se tekutina srazí.
- 3. Na jemné síto položené na druhé míse položte čistou kuchyňskou utěrku nebo sýrařské plátno. Směs nalijte do utěrky nebo plátna přes síto a nechte ji odkapávat, dokud z ní neodkape všechna tekutina. V případě potřeby vyždímejte rukama poslední zbytky tekutiny.
- 4. Tvaroh přendejte do nádoby a uložte do chladničky na dobu až 5 dní.