Med vyrábějí včely medonosné. Ty sbírají pyl a nektar z kvetoucích rostlin, které opylují, a dopravují je zpět do úlu, kde je včely dělnice zpracovávají. Pomocí enzymů, které včely dělnice dodávají, nektar nakonec dozraje v med a může být sklizen ke konzumaci.
Zajímavosti o medu
Je jeden až jedenapůlkrát sladší než sacharóza (stolní cukr).
Obsahuje přibližně 40 % fruktózy, 30 % glukózy a 17 % vody, zbytek tvoří ostatní cukry, sacharidy a malé množství vitaminů a minerálních látek.
Kojencům mladším jednoho roku by se neměl podávat kvůli riziku, že obsahuje bakterie způsobující kojenecký botulismus.
Z vědeckého hlediska je typem sacharidu, který se skládá především z monosacharidů fruktózy a glukózy.
Co obsahuje
Jedna polévková lžíce medu obsahuje asi 60 kalorií a 17 gramů cukrů. Med se skládá především z cukrů (přibližně 40 % fruktózy a 30 % glukózy) a vody (17 %), zbytek tvoří další cukry, sacharidy a malé množství vitaminů a minerálních látek.
Když konzumujeme med, naše tělo jej rozkládá na energii podobným způsobem, jakým se tráví jiné cukry. Glukózu nakonec naše buňky vstřebají pomocí inzulínu, zatímco fruktóza se zpracovává v játrech a ke vstřebání inzulín nepotřebuje.
Je zdraví prospěšný?
Potenciálním přínosem medu je jeho role při tlumení kašle. Podle Americké pediatrické akademie (AAP) med pomáhá ředit hlen a uvolňovat kašel. AAP podporuje používání malého množství medu u dětí od jednoho roku jako domácího prostředku proti kašli.
Vzhledem k tomu, že med obsahuje více vitaminů a minerálních látek na gram než jiné cukry, například stolní cukr (sacharóza), považují ho někteří za zdravější. Abyste však získali významný přínos z mikroživin obsažených v medu, velký počet kalorií z cukru, které byste museli sníst, účinně neguje jakýkoli očekávaný přínos pro zdraví.
Historie
Konzumaci medu dokládají už 8 tisíc let staré jeskynní malby. V antických kulturách byl pak med využíván i jako lék. Ve starém Egyptě se spolu s dalšími látkami používal k ošetření zánětů, vředů, popálenin, ale i k léčbě plešatosti. V Evropě se med využíval jako hlavní sladidlo až do 17. století. S využíváním medu se rozvíjelo také včelařství. První zmínky o chování včel jsou právě z Egypta.
Med v kuchyni
Med se dá využívat jako sladidlo místo cukru, třeba do čaje. Ochutit s ním můžete i domácí limonády. Je tako skvělý na pečení do těst, třeba do perníku nebo medovníku, hodí se také na maso – medové marinády vytvoří skvělou kůrku.