Naučte se připravit ta nejlepší míchaná vajíčka. Díky těmto tipům a jednoduchému receptu si můžete připravit krémová a dokonalá míchaná vajíčka.
Jak dělám ta nejlepší a nejkrémovější míchaná vejce
Míchaná vajíčka dělám od dětství, kdy mě to naučil můj otec, takže si myslím, že je zdokonaluji už přes 20 let. Míchaná vajíčka se vždy snažím dělat tak, aby byla měkká a krémová. A věřte mi, že tento recept a dokonalá míchaná vajíčka zvládne každý.
Řiďte se následujícími tipy a připravíte si ta nejlepší vajíčka v životě.
Používejte nepřilnavou pánev a silikonovou stěrku. Při míchání vajec používáme kvalitní nepřilnavou pánev. Rád také používám silikonovou stěrku, protože díky její pružnosti mohu vajíčka při vaření „otáčet a pomíchávat“.
Pouze vejce
Používám vždy pouze vejce, máslo a sůl – žádné mléko ani smetanu! Nikdy jsem nepochopil, proč lidé přidávají do vajec před vařením další ingredience, jako je mléko, smetana nebo dokonce zakysaná smetana. Mléko i smetana míchaná vajíčka „ředí“, a proto považuji jejich přidávání za zbytečné.
Pokud použijete kvalitní, čerstvá vejce (ideálně domácí) a vaříte je pomalu (o tom více níže), nic dalšího nepotřebujete. Stačí trocha soli a mletého černého pepře. Mimochodem, miluji míchaná vajíčka vařená na másle, ale občas používám i dobrý olivový olej.
Dalším důležitým tipem je abys nerozklepávali vejce přímo do pánve ale využili misku vedle – přidává to sice další nádobu na mytí, ale je opravdu důležité, abyste vejce před přidáním do pánve rozklepli do misky a rozšlehali. Vejce není třeba šlehat věčně, stačí to dělat tak dlouho, dokud se bílky a žloutky nespojí.
Nízká teplota
Používejte nízkou teplotu (na indukci 3-4 stupeň). Trik, jak dosáhnout krémové konzistence vajec, spočívá v nízké teplotě a pomalenjším vaření. Příprava míchaných vajec na vysokém stupni je vždy „zabije“ – jsou suchá a mdlá.
Dávám přednost míchaným vajíčkům s mírně hrubší texturou kousků, ale máme rádi, když i tak musí být extra krémová. V okamžiku, kdy se vejce dostanou na pánev, použiji silikonovou stěrku a rychle míchám v malých kruzích kolem pánve – děláme to bez přestávky, dokud vejce nevypadají mírně zahuštěná a nezačnou se tvořit velmi malé hrudky (tím dosáhneme krémové části). Poté přejdu od krouživého víření k dlouhým pohybům po pánvi, čímž se vytvoří větší krémové hrudky.
Míchaní opravud nepodceňujte – Vejce jsou na vysušení velmi náchylná. I při nízké teplotě se vejce mohou během několika sekund změnit z krémových na přetažená. Je důležité sundat pánev z plotýnky dříve, než se vejce zcela dovaří.
Míchaná vejce by měla vypadat lehce ztuhlá a místy mírně řídká. I když jste pánev stáhli z ohně, vejce se budou vařit dál díky teplotě pánve. Pokud mají vejce ideálění konzistenci, dejte je raději rovnou na talíř nebo do misky. V opačném případě dejte vajíčkům ještě několik sekund v horké pánvi (mimo ohřev) aby mírně „došla“.
Jak míchaná vajíčka servírovat?
Nejraději si míchaná vajíčka vychutnávám na plátku toastu, opepřená s trochou soli a čerstvě nasekanou pažitkou. Miluji je také s kimčí zelím (to opravdu vyzkoušejte).
Do samotných vajec můžete přidat i další ingredience. Zajímavá je například kombinace s koprem. Pokud jste tuhle kombinaci ještě nevyzkoušeli, tak hurá do toho a věřte mi, budete překvapení.
Pro sýrová míchaná vajícka přidejte do vajec měkké nebo drcené sýry, jako je kozí sýr nebo drcený čedar, těsně po dokončení vaření. Teplo vznikající při vaření bude stačit k tomu, aby se sýr ve vejcích rozpustil. Já občas přídávám například fetu.
Pokud chcete míchaná vajíčka s klobásou, vyzkoušejte například chorize. Miluji pikantnost choriza, ale vždy ho můžete nahradit něčím jiným, například italskou klobásou. Klasickou variantou je pak samožřejme slanina.
Recept:
Příprava: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Míchaná vejce by měla být měkká a krémová. Jak bylo řečeno, tak základem je kvalitní nepřilnavá pánev a silikonová stěrka . Ještě jednou opakuji, že je důležité pracovat při nízké teplotě a nezapomínat rychle ukončení vaření přesunem na talíř. Chce to trochu cviku, ale brzo budete připravovat dokonale vláčná míchana vejce.
Suroviny níže vám budou stačit na přípravu přibližně 2 porcí.
Budete potřebovat
Návod:
- Máslo rozpusťte na středně velké nepřilnavé pánvi na středně nízké teplotě.
- Vejce rozklepněte do mísy, přidejte špetku soli a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Když máslo začne bublat, přilijte vejce a ihned pomocí silikonové stěrky vířte malými kroužky po pánvi, aniž byste přestali, dokud vejce mírně nezhoustnou a nezačnou se tvořit velmi malé hrudky, asi 30-60 sekund. Dle teploty pánve může procese zabrat až 5 minut.
- Přecházejte od kroužení k dlouhým pohybům po pánvi, dokud se neobjeví větší „krémové“ hrudky; asi 20-40 sekund.
- Když jsou vejce měkká a místy mírně řídká, stáhněte pánev z ohně a nechte ji několik sekund dojít. Nakonec je promíchejte a ihned podávejte. Podávejte s extra posypem soli, trochou černého pepře a čerstvě nasekanými bylinkami (pokud chcete).