Tradiční recept na klobásy čevapi

čevapi recept

Originální čevapi recept (čevabčiči) vznikl na Balkáně v polovině 19. století, kdy do této oblasti v době Osmanské říše expandovali Peršané. Legenda praví, že majitel bělehradské restaurace jménem Živko zformoval tradiční srbské mleté maso Pljeskavica do podoby kofty kebabu. Vznikly tak chutné klobásy, které se daly snadno jíst buď na špejli, nebo plněné do plochého chleba, a brzy se staly jedním z nejoblíbenějších pokrmů v oblasti. Tradičně se připravují z hovězího, jehněčího, vepřového masa nebo jejich směsi, ale můžete je dělat také přímo z mleté zvěřiny nebo ze zvěřiny smíchané s trochou vepřového sádla.

Kromě výrazné česnekové a paprikové chuti se tyto klobásy liší přídavkem jedlé sody, která mění pH masa a dodává mu jemnější strukturu. Podávejte je s nakládanou červenou cibulí a ajvarem, lahodnou pochoutkou z paprik a lilku, která je k dostání v mnoha evropských obchodech s potravinami nebo na internetu. Pokud ajvar neseženete, podávejte ho jednoduše s na kostičky nakrájenou pečenou paprikou.

Suroviny:

  • 1 kg mleté masa (hovězí, jehněčí, vepřové nebo směs)
  • 3 lžíce jemně nakrájené cibule
  • 3 stroužky česneku, propasírované
  • 1 1/2 lžičky maďarské papriky
  • 1 1/2 lžičky kuchyňské soli
  • 1 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3/4 lžičky jedlé sody

Postup:

Všechny ingredience pro čevapi recept smíchejte ve velké míse a rukama hněťte a zpracovávejte směs, dokud se vše nespojí. Cibuli nakrájejte na jemno.

Do směsi přidejte jedlou sodu. Přidáním jedlé sody se změní struktura hotové klobásy.

Poté naberte do dlaně hrudku masové směsi o velikosti golfového míčku. Využijte své nejlepší dovednosti při válení, abyste z masa vytvořili klobásu ve tvaru válce. Klobásu položte na plech a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechnu masovou směs.

čevapi recept postup
Zdroj: thespruceeats.com

Je důležité poskytnout jedlé sodě dostatek času na působení, proto masovou směs uložte do chladničky minimálně na 4 hodiny a maximálně na 12 hodin. Čevapi klobásky grilujte nebo smažte na středně vysoké teplotě po dobu 10 až 15 minut a často je obracejte, aby byly všechny strany rovnoměrně opečené.

Klobásy podávejte na pita chlebu s nakládanou cibulí a ajvarovou pomazánkou nebo pečenou paprikou. V Česku se ověřilo podávání s bramborem, cibulí a hořčicí.