Na tomto receptu na americké lívance miluju úplně všechno. Zaprvé, jejich příprava je nesmírně rychlá a snadná, stačí k ní jen pár základních surovin, které má většinou v kuchyní každý po ruce ( vejce, mléko, mouka, cukr, prášek do pečiva – to je vše!). A také se pokaždé dokonale povedou, mají krásný malý kulatý tvar a úžasnou lehkou a nadýchanou strukturu. Recept je opravdu jednoduchý a základní a samozřejmě můžete experimentovat například s podmáslím, kefírem, nebo přidáním kakaa či banánu přímo do těsta.
Než s přípravou začnete, přečtěte si tyhle osvědčené tipy:
- Mouku můžete použít klidně špaldovou nebo celozrnou, ale mírně změníte chuť.
- Prášek do pečiva. Jedná se o kypřící prostředek, díky kterému palačinky vykynou. Nevynechávejte ho a před použitím dvakrát zkontrolujte datum spotřeby (v mnoha případech mohou být placaté palačinky výsledkem použití starého kypřicího prášku).
- Cukr se používá především jako sladidlo ale podílí se také na struktuře lívanců. Nicméně pokud chcete z jakýchkoliv důvodů cukr v receptu vynechat, klidně tak učiňte.
- Sůl je nejen zvýrazňovačem chuti, ale má také vliv na křehkost palačinek.
- Mléko. Pro dosažení nejlepších výsledků doporučuji použít plnotučné s alespoň 3,5% tuku.
- Rozpuštěné máslo (nebo rostlinný olej). Do palačinek vždy používám rozpuštěné nesolené máslo. Dodá jim jemnou oříškovou chuť. Místo rozpuštěného másla můžete také použít rostlinný olej, který má neutrální chuť (například řepkový nebo slunečnicový olej).
- Pro nadýchanější palačinky použijte vejce pokojové teploty (namísto chlazeného).
- Těsto nepřemíchejte. Když přidáváte mokré přísady k suchým, míchejte, dokud se nespojí, ne více. To zaručí nadýchanější palačinky. Při nadměrném míchání může lepek v mouce vytvořit pružná lepková vlákna, což má za následek hutnější strukturu.
- Před přípravou palačinek nechte těsto několik minut odpočinout.
A nyní se můžete pustit na samotný recept:
Suroviny
- 120 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 šálek (240 ml) mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
- 1 velké vejce
Postup
Tip:
Pokud budete připravovat větší várku lívanců, je dobré si lehce nahřát hrnec nebo troubu, kde budete palačinky udržovat teplé (pod přiklopeným talířem.
První krok
V malé misce promíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl a dejte si vše stranou.
Druhý krok
Ve středně velké míse vyšlehejte mléko, máslo (nebo rostlinný olej) a vejce.
Třetí krok
Suché přísady přilijte k mléčné směsi a promíchejte. Tady opravdu pozor ať směs nepřemícháte. Jde hlavně spojení surovin. Jakmile uvidíte, že je těsto propojené, tak již dále nemíchejte.
A šup na pánev
Rozpalte velkou pánev na středním ohni a potřete ji rostlinným olejem nebo přepuštěným máslem.
Na jeden lívanec stačí dát na pánev menší naběračku nebo cca 2-3 lžíce těsta. Neobracejte, dokud se na povrchu palačinek neudělají bublinky, asi 1 minutu. Potom lívanec opatrně je obraťte tenkou špachtlí a smažte, dokud nezhnědne i na spodní straně, další 1 až 2 minuty.
Přendejte na talíř, přikryjte druhým talířem nebo pokličkou a udržujte v teple v troubě až do podávání. Podávejte teplé, s polevou dle chuti (například javorovým sirupem, zakysanou smetanou, tvarohem, šlehačkou, karamelem) a ozdobte si lívance čerstvým sezónním ovocem nebo plátky banánu.