Ať už Velikonoce slavíte tradičně s pomlázkou či jen využijete volné dny, je to vždy příležitost trochu pozměnit jídelníček. K Velikonocům patří tradiční pokrmy a i když na tradice třeba moc nejste, připravit si tyto pokrmy – jako je beránek, mazanec nebo právě velikonoční nádivka – stojí za to.
Čím se liší velikonoční nádivka?
Základ je stejný jako u každé nádivky – vejce, pečivo a mléko. Také uzené maso, nějaké bylinky a hlavně něco zeleného! Já používám čerstvé, mladé kopřivy. Ale hodí se i medvědí česnek, pampelišky, petrželka, pažitka nebo baby špenát. Pro mě ale znamená velikonoční nádivka kopřivy. Symbolizují příchod jara a přírodu, která se probouzí.
Je to pracné?
Trochu práce s tím bude, zvlášť, když to budete chtít udělat opravdu poctivě. Tedy ušlehat sníh, utřít máslo, aby se správně nafoukla a byla jemná a nadýchaná.
Jaké pečivo?
Hodí se jakékoliv bílé pečivo – rohlíky, veka, bageta nebo toustový chléb. Je dobré nakrájet den předem a nechat oschnout, aby pečivo ztvrdlo a po zalití mlékem z něj nebyla hned kaše. Pokud si nevzpomenete den předem, můžete také na sucho krátce osmažit.
Jaké maso?
Většina z nás dává do nádivek uzené. Ale hodí se i vařené jehněčí, skopové, telecí či králičí.
Co k tomu?
Na velikonoční nádivce si můžete pochutnat i na samotné, ale hodí se i jako příloha například k jarnímu kuřátku a k zeleninovému salátu. Výborná je také studená, pokud ovšem zbyde.
Suroviny
- 250 ml mléka
- 8 ks rohlíků
- hrst čerstvých kopřiv
- petrželka a pažitka
- 400 g uzeného masa
- 130 g másla
- pepř, sůl, muškátový oříšek
Příprava
Pečivo nakrájejte na kostky den předem a nechte ztvrdnout nebo krátce osmažte.
Pokrájejte na kostičky maso.
Připravte si kopřivy. Dejte vařit osolenou vodu, vhoďte kopřivy a ihned vylovte cedníkem a zchlaďte pod studenou vodou, pak nasekejte nadrobno.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů, střední pekáček buď vymažte sádlem nebo dejte pečící papír.
Utřete máslo se žloutky a se špetkou soli.
Našlehejte bílky se špetkou soli.
Nakrájené kostky pečiva v míse smíchejte s mlékem, přidejte maso na kostičky, kopřivy a další bylinky a koření a utřené máslo se žloutky. Promíchejte a nakonec jemně vmíchejte bílky.
Nalijte do pekáčku a dejte péct na 45 min cca, dozlatova.