Velikonoční nádivka

velikonoční nádivka

Ať už Velikonoce slavíte tradičně s pomlázkou či jen využijete volné dny, je to vždy příležitost trochu pozměnit jídelníček. K Velikonocům patří tradiční pokrmy a i když na tradice třeba moc nejste, připravit si tyto pokrmy – jako je beránek, mazanec nebo právě velikonoční nádivka – stojí za to.

Čím se liší velikonoční nádivka?

Základ je stejný jako u každé nádivky – vejce, pečivo a mléko. Také uzené maso, nějaké bylinky a hlavně něco zeleného! Já používám čerstvé, mladé kopřivy. Ale hodí se i medvědí česnek, pampelišky, petrželka, pažitka nebo baby špenát. Pro mě ale znamená velikonoční nádivka kopřivy. Symbolizují příchod jara a přírodu, která se probouzí.

Je to pracné?

Trochu práce s tím bude, zvlášť, když to budete chtít udělat opravdu poctivě. Tedy ušlehat sníh, utřít máslo, aby se správně nafoukla a byla jemná a nadýchaná.

Jaké pečivo?

Hodí se jakékoliv bílé pečivo – rohlíky, veka, bageta nebo toustový chléb. Je dobré nakrájet den předem a nechat oschnout, aby pečivo ztvrdlo a po zalití mlékem z něj nebyla hned kaše. Pokud si nevzpomenete den předem, můžete také na sucho krátce osmažit.

Jaké maso?

Většina z nás dává do nádivek uzené. Ale hodí se i vařené jehněčí, skopové, telecí či králičí.

Co k tomu?

Na velikonoční nádivce si můžete pochutnat i na samotné, ale hodí se i jako příloha například k jarnímu kuřátku a k zeleninovému salátu. Výborná je také studená, pokud ovšem zbyde.

Suroviny

  • 250 ml mléka
  • 8 ks rohlíků
  • hrst čerstvých kopřiv
  • petrželka a pažitka
  • 400 g uzeného masa
  • 130 g másla
  • pepř, sůl, muškátový oříšek

Příprava

Pečivo nakrájejte na kostky den předem a nechte ztvrdnout nebo krátce osmažte.

Pokrájejte na kostičky maso.

Připravte si kopřivy. Dejte vařit osolenou vodu, vhoďte kopřivy a ihned vylovte cedníkem a zchlaďte pod studenou vodou, pak nasekejte nadrobno.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů, střední pekáček buď vymažte sádlem nebo dejte pečící papír.

Utřete máslo se žloutky a se špetkou soli.

Našlehejte bílky se špetkou soli.

Nakrájené kostky pečiva v míse smíchejte s mlékem, přidejte maso na kostičky, kopřivy a další bylinky a koření a utřené máslo se žloutky. Promíchejte a nakonec jemně vmíchejte bílky.

Nalijte do pekáčku a dejte péct na 45 min cca, dozlatova.