Boží milosti nejen na velikonoční stůl

boží milosti

Připravte si boží milosti, křupavou sladkou pochoutku ze starých časů českých babiček. Milosti jsou nejčastěji spojovány s českými Velikonocemi, ale klidně si je připravte kdykoli během roku. Mám pro vás jednoduchý recept připravený z bílého vína a smetany.

Boží milosti jsou malé sušenky, které se smaží na tuku a obalují v moučkovém cukru. Vyrábějí se nejčastěji ve tvaru kosočtverce s 1-2 zářezy uprostřed. Našli byste je také ve tvaru kytiček, hvězdiček, koleček nebo uzlíků.

Boží milosti se u nás připravují v době masopustu (masopust nebo fašank). Toto sváteční období plné bujaré zábavy a dobrého jídla začíná krátce po Vánocích, přesně na svátek Tří králů, a trvá až do Popeleční středy. Pak masopust vystřídá dlouhý půst, který trvá až do Velikonoc.

Ještě obvyklejší dobou pro výrobu Božích milostí jsou samotné Velikonoce, kdy se toto drobné pečivo připravovalo ve velkém množství a rozdávalo se jako pohoštění malým koledníkům.

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 2 hrnky (260 g) hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 4 PL bílého vína
  • ½ šálku (120 g) zakysané smetany s obsahem tuku 15 % nebo více
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli

Dále budete potřebovat:

  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

Do mísy dejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, bílé víno, smetanu a citronovou kůru.

Vypracujte vláčné a měkké těsto. Mokré ingredience promíchejte vidličkou a přidejte k těstu.

Poté pokračujte rukama a těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude celé a hladké. V případě potřeby opatrně přidejte trochu mouky. Zpracování těsta rukama trvá asi pět minut.

Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.

Odpočinuté těsto rozválejte na tenký plát. Povrch lehce poprašte moukou, aby se těsto nelepilo.

Pomocí vykrajovátka na pizzu nebo jiných vykrajovátek vytvořte jednotlivé tvary.

Vykrojit můžete třeba hvězdičky.

Dostatečně rozehřejte vyšší vrstvu oleje; měla by být vysoká alespoň 2,5 cm. Vykrojené tvary opatrně vložte do oleje a smažte je dozlatova.  Trvá to velmi krátce. Boží milosti nemusíte obracet.

Usmažené boží milosti vyjměte děrovanou lžící a položte je na papírové utěrky, aby z nich mohl odtéct přebytečný tuk.

Ještě horké boží milosti obalte v moučkovém cukru, a to důkladně a ze všech stran.

Tipy:

Boží milosti naaranžujte na pěkný talíř a podávejte s kávou nebo čajem. Klidně přidejte misku oslazené zakysané smetany nebo řidší marmelády, do které sušenky namočíte.

Polovinu vína nahraďte rumem; sušenky tak získají intenzivnější chuť.

Čím tenčí těsto vyválíte, tím křupavější a křehčí boží milosti budou.

Při válení těsta neposypávejte povrch příliš velkým množstvím mouky. Přebytečná mouka má tendenci se při smažení připalovat.