Bruschetty se připravují z jednoduchých, klasických ingrediencí a jsou ideálním pokrmem, když máte chuť na něco klasického a osvěžujícího. Ačkoli je můžete připravovat po celý rok, nejvhodnější dobou pro tento předkrm je léto, kdy jsou čerstvá rajčata na vrcholu své slávy. Je to také perfektní svačina, kterou si můžete připravit dopředu: čím déle rajčata leží ve směsi balsamica, česneku a olivového oleje, tím lépe se jejich chutě spojí a rozvinou. Přečtěte si všechny naše tipy, jak tuto klasicky osvěžující přílohu připravit.
Klíč k přípravě té nejlepší bruschetty? Vše je v rajčatech.
Protože jsou rajčata hlavní surovinou tohoto jednoduchého receptu, vyplatí se použít zralá a čerstvá. Šťavnatější rajčata se hodí, ale sušší odrůdy jako Roma jsou to, co opravdu hledáte. Hlavním cílem je, aby toasty byly takové, jaké mají být: suché. Když použijete příliš šťavnatá rajčata, bezpochyby získáte silný (a lahodný) rajčatový výsledek, ale vaše topinky mohou skončit rozmočené.
Trik: rajčata osolte. Poté, co je nakrájíte na kostičky, je přidejte do velkého cedníku nebo cedníku nad mísu a promíchejte je s trochou soli. Nechte je 5 minut odstát a tekutina se shromáždí na dně mísy. Pokud připravujete bruschettu z rajčat mimo sezónu, tento trik se solením výrazně zlepší jejich kvalitu!
Nejlepší pečivo na bruschettu
Opravdu chcete křupavý, pevný základ, který udrží rajčatovou směs, aniž by se rozpadl. Ciabatta je oblíbenou variantou, ale my jsme v tomto receptu zvolili velkou, na plátky nakrájenou bagetu. Plátky jsme opekli, dokud nebyly krásně zlatavé a dostatečně křupavé, aby vytvořily dokonalý základ pro naše rajčata, a pak jsme je potřeli rozpůlenými stroužky česneku, aby se jejich svěží, jasná chuť opravdu zvýraznila.
Pokud se obáváte, že vám rajčatová směs z opečeného chleba sklouzne, zvažte, zda je před podáváním nepotřísníte nějakou náplní (třeba pyré z bílých fazolí, smetanový sýr nebo šlehaná ricotta).
Co bych měl k bruschettě podávat?
Bruschetta byla stvořena pro líné letní dny, takže se skvěle hodí k dalším snadným a čerstvým občerstvením, jako jsou melounovo-pršutové špízy nebo klasický salát Caprese. Pokud ji podáváte jako přílohu na večírek, doplňte opečenými raviolkami a zapečenými kousky fety.
Suroviny
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 4 velká rajčata, jemně nakrájená
- 1 lžička košer soli, rozdělená
- 5 velkých listů čerstvé bazalky nakrájené
- 2 lžíce balzamikového octa
- špetka drceného pepře
- 1 velká bageta, nakrájená na šikmé plátky silné 1/4 palce
- extra panenský olivový olej na potření
- 2 stroužky česneku, rozpůlené
Příprava
Na středně velké pánvi na středně nízké teplotě rozehřejte olej. Přidejte česnek a za občasného míchání smažte 2 až 4 minuty, dokud lehce nezezlátne. Nechte vychladnout.
Mezitím nastavte velký cedník nebo cedník nad mísu. Přidejte rajčata a promíchejte je s 1/2 lžičky soli. Nechte 5 minut odstát a pak rajčata přendejte do velké mísy.
Do mísy s rajčaty přidejte bazalku, ocet, pepř a zbývající 1/2 lžičky soli a promíchejte. Přidejte česnek a olej z pánve a znovu promíchejte. Nechte marinovat alespoň 30 minut nebo až 2 dny.
Předehřejte troubu na 200 °C. Chléb potřete z obou stran olejem a rozložte na velký plech.
Chléb opékejte a v polovině ho otočte, dokud se nevysuší a nezezlátne, 10 až 15 minut. Nechte 5 minut vychladnout a poté potřete jednu stranu chleba rozpůlenými stroužky česneku.
Chléb naaranžujte na talíř. Těsně před podáváním na chléb položte lžíci rajčat.