Ano, vynikající döner kebab si můžete připravit i doma! Můj jednoduchý recept vychází z oblíbeného tureckého kebabu, který jsem před několika lety jedl v Istanbulu. Připravuje se ze šťavnatých kuřecích stehen naložených ve výrazné jogurtové marinádě s citronovou šťávou a spoustou blízkovýchodních chutí. Tento recept na kuřecí döner kebab si zamilujete.
Co je döner kebab?
Döner kebab pochází z Osmanské říše z 19. století. Dnes je to oblíbené turecké pouliční jídlo s mnoha chutnými variantami po celém východním Středomoří a Blízkém východě (a dokonce i v německém Berlíně)!
Před několika lety jsem tyto vynikající turecké kebaby ochutnal v Istanbulu a od té doby jsem na nich závislý! Po několika experimentech v mé domácí kuchyni se mi podařilo přiblížit se originálu. Podávat ho můžete v pita chlebu, na talíři s hranolky nebo salátem.
A jak se připravuje?
Existují dva hlavní druhy döneru: et döner a tavuk döner.
Klasický döner kebab, et döner, se skládá ze silně ochucené směsi hovězího a jehněčího masa, která se rozmixuje na kaši, vytvaruje do tvaru špalku a nakonec se několik hodin pomalu peče na svislém rožni do šťavnaté dokonalosti.
Dnes je v Turecku stejně populární kuřecí doner neboli tavuk döner. Kuřecí maso je podobně ochucené a marinované v aromatické marinádě na bázi jogurtu, poté se naskládá na svislý rožeň a pomalu se peče.
Doner kebab se podává tak, že se vnější vrstva spáleného masa se tence oholí z rožně velkým ostrým nožem shora dolů.
Je doner kebab to samé jako gyros nebo shawarma?
Při přípravě doner kebabu, shawarmy a gyrosu najdete některé podobnosti. Ve skutečnosti názvy těchto pokrmů znamenají podobné věci. Döner pochází z tureckého slova dönmek, což znamená „otáčet“, shawarma znamená v arabštině „otáčet“ a gyro znamená v řečtině „kulatý“.
Protože však všechny tři druhy pocházejí z různých částí Středomoří a Blízkého východu, je mezi nimi několik zásadních rozdílů. Kromě odlišného zeměpisného původu má každé z těchto oblíbených pouličních jídel svůj vlastní jedinečný chuťový profil. Podle mého vkusu se doner kebab ochucuje o něco štědřeji, a to kmínem, paprikou (zde mám rád uzenou papriku) a vločkami červené papriky nebo aleppským pepřem.
V koření na šawarmu se používá kmín a další blízkovýchodní koření, mezi něž často patří koriandr, kurkuma a mletý hřebíček. Koření na gyros je řeckého typu a obsahuje velké množství sušeného oregana.
Všechna tři jídla můžete podávat na talířích nebo v pita chlebu s různými přílohami, nakládanou zeleninou a omáčkami: tahini se shawarmou, tzatziki s gyrosem a u doner kebabu někteří omáčku vynechávají, zatímco jiní používají červenou omáčku nebo česnekovou jogurtovou omáčku.
Jaký kus kuřete použít na kuřecí döner?
V tomto receptu na kuřecí doner kebab dosáhnete nejlepších výsledků, pokud použijete kuřecí stehna bez kůže a kostí. A kuřecí maso nekrájím na menší kousky, protože větší kousky naskládané na špejli vám poskytnou mnohem šťavnatější a chutnější výsledky.
Ingredience na marinádu na doner kebab: kmín, uzená paprika, směs koření Baharat, pepř ve stylu Aleppo, plnotučný jogurt, česnek, citronová šťáva, citronová kůra a rajčatový protlak.
Jak připravit döner kebab
Tyto grilované turecké kebaby nejsou příliš složité. Slibuji, že špízování kuřete bude jedinou částí, kde strávíte trochu více času. A pokud máte čas, vyhraďte si pár hodin na marinování kuřete. Nabízím vám dva způsoby přípravy doner kebabu: na grilu nebo v troubě.
Zde je návod na přípravu tavuk döner kebabu
Kuřecí stehna marinujte. Začněte přípravou marinády ve velké míse smícháním ½ šálku plnotučného jogurtu, 6 až 7 lžic rajčatového protlaku, kůry a šťávy ze 2 citronů, 8 prolisovaných stroužků česneku, 2 a půl lžičky baharátu, 2 lžiček kmínu, 1 lžičky aleppského pepře (nebo více, pokud chcete pikantnější) a 1 lžičky uzené papriky. Osušte 2 až 3 kilogramy celých kuřecích stehen bez kůže a okořeňte je z každé strany košer solí a černým pepřem. Poté kuře naložte do marinády. Pokud máte čas, nechte kuře v marinádě v chladničce 3 hodiny až přes noc. Pokud ne, nechte ho asi 30 minut při pokojové teplotě. Vězte však, že kuře bude rozhodně chutnější, pokud ho necháte několik hodin marinovat.
Marinované kuře napíchněte na špíz. Polovinu kuřecích stehen navlékněte na tři kovové špejle. (Použití 2 nebo 3 kovových špejlí pomáhá udržet kuřecí maso stabilní, když špejle otáčíte. Tři špejle v podstatě napodobují velký rožeň.) Ujistěte se, že kuře na špejlích dobře drží. Abyste to měli jednodušší, opřete špízy o okraj pánve nebo mísy. Pokud jsou stehna hodně velká, můžete je před provlečením špejlí přeložit napůl. Postup opakujte se zbytkem kuřecích stehen a použijte další 3 kovové špejle. Po přípravě doner špízů máte dvě možnosti jejich přípravy: na grilu nebo v troubě.
Příprava donerských kebabů na grilu
Rozpalte gril na 200 °C. Umístěte špízy na rošty a zavřete gril. Pečte 10 až 15 minut, dokud nebudou dobře zuhelnatělé, pak je otočte a pečte dalších asi 10 minut. Kuře by mělo být propečené.
Příprava kuřecích döner kebabů v troubě
Pro tento způsob budete potřebovat velký pekáč, který má okraje nebo stěny. Kebaby rozložte na pekáč tak, aby kovové špejle spočívaly na okrajích. Mezi kuřetem a dnem pekáč by mělo být trochu místa, proto nezapomeňte hlubší pekáč. Pečte na prostředním roštu trouby vyhřáté na 200 °C po dobu 30 až 35 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu a nebude na některých místech zuhelnatělý. Vyjměte pekáč z trouby a otočte špízy (pro tento krok si prosím vezměte chňapky!) a poté potřete horní část kuřete šťávou z pánve. Opět pečte asi 20 minut, dokud není kuře propečené, vyjměte ho z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočívat.
Jak porcovat doner kebab
Špízy podepřete v mírném úhlu a držte je v nedominantní ruce. Ostrým nožem v dominantní ruce opatrně nakrájejte maso na tenké plátky shora dolů. Pokud je to pro vás příliš obtížné, jednoduše nejprve stáhněte kuřecí stehna ze špejlí. Poté je položte na prkénko a nakrájejte je na tenké plátky. Nebude to sice vypadat stejně, ale i tak bude chutnat skvěle. Důležitější je, abyste to dělali bezpečně.
Způsoby podávání těchto tureckých kebabů
Doner kebab můžete podávat několika různými způsoby: v pita chlebu, na talířích nebo v salátových mísách. Já si potrpím na doner wrapy v teplé pitě.
Doner wraps: Nahřejte si pita chléb. Pak přidejte maso a doplňte čerstvými rajčaty a cibulí nebo středomořským salátem z okurek a rajčat. Jako omáčku můžete udělat jogurtovou omáčku nebo tahini (není tradiční, ale je vynikající). Pitu přeložte tak, abyste vytvořili wrap, a pochutnejte si!
Suroviny
Na marinádu
- ½ šálku plnotučného mléčného jogurtu
- 6 až 7 polévkových lžic rajčatového protlaku
- Kůra a šťáva ze 2 citronů
- 8 stroužků česneku, mletých
- 2 ½ lžičky směsi koření Baharat
- 2 lžičky kmínu
- 1 čajová lžička aleppského pepře, pokud máte rádi ostré, přidejte ho více (můžete přidat i špetku kajenského pepře).
- 1 lžička uzené papriky
Omáčka (vyberte si)
- omáčka tahini,
- Hummus, použijte tento recept
- Jogurtová omáčka
Podávání
- Pita chléb
- 2 rajčata, rozpůlená a nakrájená na plátky
- 1 cibule, rozpůlená a nakrájená na plátky
- 1 okurka, rozpůlená a nakrájená na plátky
Příprava
Připravte marinádu: V míse smíchejte jogurt, rajčatový protlak, citronovou kůru, citronovou šťávu, česnek a koření. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
Kuře osušte a z každé strany dobře osolte a opepřete.
Vložte kuře do marinády a promíchejte, aby se každý kousek dobře obalil marinádou. Pokud máte čas, vřele doporučuji kuře přikrýt a nechat v chladničce 3 hodiny nebo až přes noc. V opačném případě nechte kuře v marinádě asi 30 minut při pokojové teplotě, zatímco budete připravovat přílohy a rozehřívat gril (nebo troubu).
Rozdělte kuřecí stehna na dvě hromádky. Pomocí sady 2 až 3 kovových špejlí najednou provlékněte první hromádku kuřecích stehen a přitlačte je těsně k sobě. (Pomáhá opřít špejle o okraje pekáče nebo mísy. A pokud jsou vaše kuřecí stehna příliš velká, můžete je každé přeložit napůl a provléknout). Zopakujte postup s další sadou 2 až 3 špejlí, na které navlékněte druhou hromádku kuřecích stehen.
Gril nebo trouba
Rozehřejte gril na 200 stupňů C. Kebaby naaranžujte na rošty a gril zavřete. Vařte asi 10 až 15 minut na jedné straně, dokud nebudou pěkně opálené, pak je otočte a vařte dalších 10 až 15 minut nebo dokud kuře není propečené a uprostřed už není růžové (celkem 20 až 30 minut, v závislosti na velikosti kuřecích stehen).
Pečení v troubě: Na velký pekáč s okraji nebo stěnami naaranžujte kebaby tak, aby kovové špejle spočívaly na okrajích a mezi kuřetem a dnem pánve bylo trochu místa. Pánev položte na prostřední rošt vyhřáté trouby. Pečte asi 30 až 35 minut, dokud povrch není zlatohnědý a na některých místech zuhelnatělý. Vyjměte pánev z trouby a opatrně špízy otočte, potřete horní část kuřete šťávou z pánve a vraťte pánev do trouby na dalších 20 minut (pokud máte větší kusy, tak déle). Kebaby budete v troubě péct 50 minut až 1 hodinu nebo dokud nebude kuře propečené a uprostřed již nebude růžové.
Odpočinek: Odstavte kuře z ohně a nechte ho 5 až 10 minut odpočívat.
Kuře naporcujte nebo oholte ze špejlí: Špízy postavte do mírného úhlu. Pomocí ostrého nože (drženého v dominantní ruce) nakrájejte maso na tenké plátky shora dolů nebo jakkoli jinak, abyste to mohli bezpečně provést.
Podávejte v pita chlebech nebo na talířích. Pro tradičnější doner kebab použijte bochník pita chleba, do kterého zabalte část kuřecího masa, přidejte omáčku a nakrájenou zeleninu. Kebab můžete také podávat na talířích tak, že kuřecí maso naaranžujete vedle blízkovýchodní rýže se salátem a omáčkou po straně.