Rajčatový protlak

Rajčatový protlak je výrobek, který má konzistenci velmi hustého pyré. Vyrábí se – jak jinak než – z rajčat. Ta se zbaví semínek a slupky. Vařením se zredukuje obsah vody, aby měl co nejhustší konzistenci. Rajčatový protlak je vlastně nejkoncentrovanější rajčatový produkt na trhu. Při vaření se do něj přidává sůl a cukr.

Rajčatový protlak se používá k přípravě řady pokrmů, hlavně omáček nebo polévek. Takovou rajskou nebo boloňskou omáčku byste bez rajčatového protlaku jen těžko udělali. Ozvláštnit jím můžete ale i český guláš nebo francouzský bouef bourguignon nebo i další jídla.

Najdete ho v každém obchodě – většinou v konzervách nebo ve skle. Udělat si ho ale můžete i doma z čerstvých rajčat. Pokud máte zahrádku a pěstujete rajčata, tak v sezóně je to ideální způsob, jak rajčata zpracovat.

Domácí rajčata jsou navíc sladší a chutnější než ta kupovaná z ciziny, takže i rajčatový protlak bude určitě plný chuti. Kdykoliv pak po něm můžete sáhnout a vykouzlit skvělý oběd nebo večeři. Rajčata jsou také skvělým zdrojem vitaminu A, draslíku a železa.

Sugo, passata, protlak

Existuje ale více možností zpracování rajčat, i když se liší jen v detailech. Passata je základní rajčatové pyré, obsahuje více vody. Sugo zase obsahuje další ingredience jako například česnek, bylinky, cibuli, mrkev nebo petržel. Protlak je nejkoncentrovanější a má nejintenzivnější rajčatovou chuť.

Tip:

Čím jsou rajčata zralejší, tím více budou sladší a vy nebudete muset použít tolik cukru.

Protlak přelijte do menších skleniček. Ve větších by se vám pak načatý mohl začít kazit.

Postup na domácí rajčatový protlak

Orientační poměr: na 1 kg protlaku 35 g cukru a 30 g soli.  

Rajčata omyjte a nakrájejte na kostky.

Duste pod pokličkou v hrnci asi půl hodiny. Nemusíte už podlévat.

Přelijte do síta a pasírujte do jiného hrnce.

Hrnec s propasírovaným pyré dejte pomalu vařit, dokud se neodpaří většina tekutiny a protlak nezhoustne. Občas promíchejte.

Dochuťte solí a cukrem. Přidat ale můžete i bylinky a česnek.

Nalijte do suchých sklenic na zavařování, zavíčkujte a zavařte (cca 20 minut). Skladovat můžete až rok.

Protlak také můžete zmrazit.