Rajčata

Syrová i vařená rajčata mají sladkou, kyselou chuť a šťavnatou dužinu. Jsou k dispozici v různých velikostech, tvarech a barvách, velká a kulatá, oválná, hruškovitá malá jako cherry a hroznová. Barvu rajčata můžou mít zelenou, žlutou, červenou nebo fialovou.

Často se rajčata konzumují syrová jako příloha k salátům a předkrmům, nakrájená na tenké plátky na sendviče nebo přidávaná do různých těstovinových, masových a zeleninových pokrmů. Používají se také do polévek, dušených pokrmů a omáček.

Čerstvá rajčata dostanete po celý rok, ale nejhojnější jsou na konci léta. Nejlepší jsou čerstvě utržená z keříku. Protože čerstvá podléhají rychlé zkáze, nakupují supermarkety taková, která se sklízejí zelená a poté teprve dozrávají. Tato rajčata vydrží v supermarketech déle, ale nikdy nebudou mít takovou chuť a strukturu jako ta zralá na stonku. Někdy narazíte na česká keříková, ale za mnohem vyšší cenu.

Jaká vybrat?

Při výběru vsaďte na ta, která jsou jasně zbarvená, baculatá, těžká a jejichž slupka není svraštělá. Vyhněte se těm, která mají skvrny, fleky nebo praskliny. Zralá rajčata by se měla podvolit lehkému tlaku, ale neměla by být příliš měkká. Pokud kupujete rajčata, která použijete až za několik dní, vybírejte ta světle červené barvy. Nechte je plně dozrát tím, že je uložíte na chladném místě mimo dosah přímého slunečního světla. Zpracovaná konzervovaná rajčata seženete v různých příchutích a formách. Můžete je zakoupit v plechovce vcelku, nakrájená na kostičky, dušená, nakrájená, v podobě pyré, pasty nebo omáčky.

Zralá rajčata neskladujte v chladničce, protože by se stala dužnatými a ztratila by svou chuť. Skladujte je při pokojové teplotě a mimo dosah slunečního světla. Zralá by se měla spotřebovat do několika dnů.

Jak oloupat rajčatovou slupku?

  • Omyjte rajčata pod tekoucí studenou vodou.
  • Malým kuchyňským nožem nařízněte na spodní straně každého rajčete písmeno „X“.
  • Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu.
  • Naplňte velkou mísu ledovou vodou.
  • Pomocí velké lžíce je vložte na 30 sekund do vroucí vody, aby se uvolnila slupka.
  • Po 30 sekundách je vyjměte a vložte přímo do studené vody, aby se proces vaření zastavil.
  • Zbavte je jádřinců tak, že je zbavíte stopky pomocí příborového nože.
  • Oloupejte slupku a dávejte pozor, abyste neporanili dužinu rajčat.       
Rajčata si dobře rozumí s bylinkami.

Jak doma sušit rajčata?

Dehydratace je proces, při kterém se z rajčat pomalu odstraňuje vlhkost. Tento proces je konzervuje a umožňuje jejich delší skladování. Proces dehydratace lze provádět v běžné troubě nebo v dehydrátoru. Při dehydrataci používejte zralé masité kusy.

Rajčata lze sušit s odstraněnou slupkou nebo s ponechanou slupkou. Chcete-li slupky odstranit, viz výše uvedený návod. Pokud slupky ponecháte, odstraňte pouze stopku a jádřinec. Nakrájejte plody na 1/2 cm plátky. Pokud sušíte odrůdy cherry nebo švestková, rozřízněte rajče podélně napůl a uprostřed strany se slupkou udělejte zářez, který usnadní proces sušení.

Umístěte rajčata na chladicí mřížky do pekáče, aby kolem rajčat mohl cirkulovat vzduch. Rozpůlená cherry a švestková rajčata položte na mřížku slupkou dolů. Mezi rajčaty nechte 1/2 až 1 cm prostoru. V případě potřeby je osolte a opepřete. Předehřejte troubu na 50-60°C. Umístěte stojany s rajčaty do trouby a nechte dvířka trouby mírně pootevřená, aby mohla unikat vlhkost.

Sušení trvá 10-18 hodin v závislosti na cirkulaci vzduchu. Během sušení otáčejte plechy mezi horním a dolním stojanem, aby se sušila rovnoměrně.