Kmín kořenný všichni dobře znají, používá se k dochucení mnoha pokrmů. Má výraznou aromatickou chuť a také léčivé účinky. Jako koření se využívá už velmi dlouho.
Rostlina
Kmín kořenný roste planě na lukách, je to běžná rostlina z čeledi miříkovitých, dvouletka někdy i víceletá. Rostlina je od 30 cm do 100 cm vysoká, bílý květ je složený okolík a plodem je tmavohnědá dvounažka. Semena obsahují éterické oleje s karvonem a limonenem.
Koření
Kmín má prastarou tradici, původně pochází z mírného pásma Asie. Jako koření nebo při konzervaci se používal už ve starověku. Koření se s ním chléb a další pečivo, brambory, používá se do omáček i salátů nebo na maso a v dalších pokrmech. Přidává se i do kyselého zelí, protože obsažený karvon pozitivně ovlivňuje trávení. V České republice se ho ročně spotřebuje asi 1400 tun.
Léčivé účinky
Nejen že přisívá k normální činnosti trávení, ale také ovlivňuje hladinu lipidů v krvi, napomáhá správnému fungování imunitního systému, má pozitivní vliv na kojení, protože podporuje laktaci. Pitím kmínového odvaru se do mléka také dostávají účinné látky, které působí dobře na trávení miminek. Z kmínu se připravuje nejen odvar, ale i léčivé oleje či sirupy.
Využití
Používá se ale i v dalších odvětvích – v likérnictví, farmacii. Například se z něj dělá u nás velice známý likér kmínka. Ve farmacii se z něj připravují oleje, sirupy nebo léčivé čaje, které účinkují například proti nadýmání.
Skladování
Jakékoliv koření je nejlépe skladovat v suchu v uzavřené vzduchotěsné nádobě.
Pěstování
Kmín se ve velkém pěstuje u nás, nebo se dováží z Německa a Nizozemska. Vypěstovat si ho ale může každý na zahrádce.
Odrůdy
Existuje ještě kmín římský, kmín vodní a kmín černý. Liší se vůní a chutí.