Čočka na kyselo se zpravidla dělá z hnědé čočky. Tu ale musíte namáčet předem, aby změkla, má slupku a nadýmá. Zkuste proto vyměnit za čočku červenou. S ní je příprava mnohem jednodušší a rychlejší. Nemusí se namáčet, stačí jen propláchnout, hned se vaří a je také hned měkká.
Hodně se také rozpadá, takže bude mít kašovitou konzistenci. Pokud nechcete nebo nemůžete zahustit jíškou, vařte cibuli s čočkou. Jinak můžete cibuli osmažit na kousky, udělat jíšku a poté do čočky zamíchat.
K čočce na kyselo můžete servírovat párky nebo volské oko.
Červená čočka je skvělá surovina. Můžete z ní připravit lahodné saláty, pomazánky nebo polévky.
Suroviny
- 300 g červené loupané čočky
- 150 g cibule
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce mouky (vrchovaté)
- 3 stroužky česneku
- 1 – 1,2 litru vody
- ocet
- sůl
- majoránka
Příprava
Čočku propláchneme a dáme vařit. Přidáme k ní česnek a cibuli (pokud nechceme kousky cibule v čočce)
Vaříme 15 minut, cibuli a česnek vyndáme.
Připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a smažíme 2 minuty. Neustále mícháme.
Jíšku přimícháme k čočce. Dochutíme octem, solí a majoránkou. Můžeme nechat čočku ještě probublat, aby se vypařil octový čpavek.