Červená čočka na kyselo

červená čočka na kyselo

Čočka na kyselo se zpravidla dělá z hnědé čočky. Tu ale musíte namáčet předem, aby změkla, má slupku a nadýmá. Zkuste proto vyměnit za čočku červenou. S ní je příprava mnohem jednodušší a rychlejší. Nemusí se namáčet, stačí jen propláchnout, hned se vaří a je také hned měkká.

Hodně se také rozpadá, takže bude mít kašovitou konzistenci. Pokud nechcete nebo nemůžete zahustit jíškou, vařte cibuli s čočkou. Jinak můžete cibuli osmažit na kousky, udělat jíšku a poté do čočky zamíchat.

K čočce na kyselo můžete servírovat párky nebo volské oko.

Červená čočka je skvělá surovina. Můžete z ní připravit lahodné saláty, pomazánky nebo polévky.

Suroviny

  • 300 g červené loupané čočky
  • 150 g cibule
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce mouky (vrchovaté)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 – 1,2 litru vody
  • ocet
  • sůl
  • majoránka

Příprava

Čočku propláchneme a dáme vařit. Přidáme k ní česnek a cibuli (pokud nechceme kousky cibule v čočce)

Vaříme 15 minut, cibuli a česnek vyndáme.

Připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a smažíme 2 minuty. Neustále mícháme.

Jíšku přimícháme k čočce. Dochutíme octem, solí a majoránkou. Můžeme nechat čočku ještě probublat, aby se vypařil octový čpavek.