Marinované kuřecí špízy

kuřecí špízy

Křehké kousky marinovaného kuřecího masa připravené na grilu nebo roštu, které mají sladkou a trochu zakouřenou chuť. Jednoduchá příprava lehké letní večeře – to jsou marinované kuřecí špízy.

Tyto medové kuřecí špízy na česneku si oblíbili všichni.

Co potřebujeme?

Nejprve marinádu, do které kousky masa naložíme aspoň na hodinu. Trochu marinády si nechte stranou na samotné grilování. K marinádě potřebujeme rostlinný a sezamový olej, mletý česnek, zázvor, sójovou omáčku a med.

Papriku a cibuli, sezam a koriandr.

S čím podávat?

S bramborovou kaší, salátem, zeleninovými hranolky, salsou, rýží.

Jaké špízy?

Kovové špízy mohou ve skutečnosti pomoci kuřeti k rychlejšímu propečení, protože kov se zahřívá a pomáhá maso propečet zevnitř. Jsou však HORKÉ a déle si udržují teplo – dávejte proto pozor, abyste se nespálili.

Dřevěné špejle mohou být během vaření stále horké, ale nevedou teplo uvnitř kuřecích kousků a neudrží teplo tak dlouho. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je před použitím na hodinu do vody. To pomůže zabránit jejich spálení během vaření.

Zkontrolujte kuře!

Vždy zkontrolujte, zda je kuře upečené, a to tak, že rozkrojíte větší kus a ujistíte se, že je horké a uprostřed již není růžové. Zkontrolujte špízy nahoře i dole, abyste se ujistili, že je kuře rovnoměrně propečené. Pokud se vám zdá, že je kuře stále růžové a zelenina začíná vypadat rozvařeně, můžete ho na 5-10 minut dopéct v horké troubě přikryté alobalem (aby se kuře nevysušilo). Nemělo by to být nutné. Z mnoha případů, kdy jsem dělal kuřecí špízy, jsem to musela udělat jen jednou, protože jsem nakrájela příliš velké kousky kuřete.

Suroviny

Marináda:

  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku – oloupané a mleté
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 3 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 3 lžíce medu

Špízy:

  • 2 kuřecí prsa – nakrájená na kousky velikosti sousta
  • 1 červená paprika – nakrájená na větší kousky
  • cibule – oloupaná a nakrájená na čtverečky
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • malý svazek koriandru – nahrubo natrhaný

Příprava

 Všechny ingredience na marinádu smíchejte v malé misce.

Kuře vložte do mísy a zalijte třemi čtvrtinami marinády (zbytek si nechte na potírání kuřete během pečení). Přikryjte a dejte na 1 hodinu (nebo až na jeden den) do chladničky.

Namočte špejle, pokud jsou dřevěné (aby se nepřipálily), nebo použijte kovové špejle.

Rozehřejte gril nebo rošt, dokud nebude velmi horký.

Na špíz navlékněte kousek kuřete, pak kousek červené papriky, pak kousek kuřete a plátek cibule. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny špejle a kuřecí maso. Marinádu, která zůstala v misce, zlikvidujte.

Špízy položte na gril nebo rošt a 8-10 minut je opékejte, dokud nejsou propečené. Během pečení je 3-4krát otočte a v polovině pečení je potřete vyhrazenou marinádou. Pro kontrolu, zda je kuře upečené, rozřízněte největší kus a ujistěte se, že uprostřed není růžové.

Posypte sezamovými semínky a koriandrem a podávejte se salátem a rýží nebo brambory.