Marinovaný kuřecí flank steak

flank steak

Pokud chcete mít křehký, šťavnatý steak, je důležitá marináda. Abyste dosáhli nejlepších výsledků, marinujte flank steak alespoň 2 hodiny nebo déle, pokud máte čas. Vymyslel jsem tento skvělý recept na marinovaný, grilovaný flank steak a moji přátelé ho milují. Tento recept se také skvěle hodí, když se steak nakrájí na plátky a použije na fajitas.

Co je to flank steak?

Je to libový kus hovězího masa, který pochází ze spodních břišních svalů hovězího skotu. Je to poměrně tuhý kus masa s nízkým obsahem tuku.

Marináda

Tato marináda se skládá z následujících ingrediencí: rostlinný olej, sójová omáčka, červený vinný ocet, citronová šťáva, worcesterská omáčka, dijonská hořčice, česnek a mletý černý pepř.

Pokud budete flank steak marinovat v lednici po dobu dvou až šesti hodin, dosáhnete skvělých výsledků. Pro absolutně nejlepší výsledky však marinujte přes noc nebo až 12 hodin.

Jak připravit flank steak

Existuje mnoho způsobů, jak flank steak dokonale připravit. V tomto receptu je steak grilovaný – milujeme výraznou, kouřovou chuť, kterou gril masu dodá. Můžete ho snadno připravit i v troubě nebo na sporáku.

Jak dlouho se peče

Záleží na stupni propečení, který požadujete. Tento marinovaný flank steak by měl být zcela propečený asi po 5 minutách grilování z každé strany. Chutě a preference se samozřejmě mohou lišit.

Co podávat k marinovanému flank steaku

K marinovanému flank steaku podávejte salát, grilovanou nebo pečenou zeleninu nebo bramborovou kaši nebo hranolky.

Suroviny

Marináda

  • ½ šálku rostlinného oleje
  • ⅓ šálku sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • ¼ šálku červeného vinného octa
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 ½ lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Steaky

  • 0,5 kg flank steaku

Příprava

Olej, sójovou omáčku, ocet, citronovou šťávu, worcestrovou omáčku, dijonskou hořčici, česnek a pepř na marinádu šlehejte ve skleněné zapékací, dokud se důkladně nespojí.

Do zapékací misky přidejte flank steak; několikrát jej otočte, aby se důkladně obalil marinádou. Přikryjte a nechte v chladničce 2 až 6 hodin nebo až 12 hodin, pokud máte čas.

Když je steak připraven k přípravě, předehřejte venkovní gril na středně vysokou teplotu a rošt lehce potřete olejem.

Vyjměte steak z marinády a setřeste přebytečnou. Zbytek marinády vyhoďte.

Steak připravujte na předehřátém grilu asi 5 minut z každé strany nebo do požadované propečenosti.

Před krájením a podáváním steak vyjměte z grilu a nechte 5 minut odpočívat.