Když je sezóna chřestu, tak se ho nemůžu nabažit. Pečený zelený chřest má vynikající chuť. Špičky v troubě trochu zkřehnou, chuť je koncentrovanější, než kdybyste ho vařili v páře nebo smažili.
Pečený zelený chřest je ideální jarní příloha, ať už k obědu nebo k večeři. Jako bonus ho můžete snadno připravit, zatímco se na plotně vaří hlavní jídlo.
Jak skladovat chřest
Profesionální tip: Po příchodu domů vložte chřest do sklenice s těžkým dnem nebo do sklenice na pití a přidejte pár centimetrů vody. Pro zachování maximální čerstvosti můžete na vrchol umístit igelitový sáček. Chřest pak takto uložte do chladničky. Takto vydrží čerstvý o několik dní déle!
Jak připravit chřest
Konce chřestu mohou být nepříjemně tvrdé a dřevnaté. Chcete-li tyto části odstranit, chřest dole prudce ohněte. Chřest se na správném místě zlomí.
Jak upéct chřest
Pečení chřestu je velmi snadné a rychlé! Stačí připravený chřest lehce pokapat olivovým olejem a posypat solí a pepřem. Nejraději peču na velkém plechu s okrajem vyloženém pergamenovým papírem.
Pečte, dokud chřest snadno nepropíchnete vidličkou, což se bude lišit v závislosti na tloušťce chřestu. Chřest tenký jako tužka bude hotový už za 10 minut. Silnější chřest bude potřebovat 15 až 20 minut.
Suroviny
- 1 velký svazek (asi 450 g) čerstvého chřestu
- 1 až 2 lžičky olivového oleje
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Koření na ochucení (můžete použít vše najednou, nebo jen vybrat to, co máte rádi)
- Kůra a šťáva z ½ středně velkého citronu, nejlépe bio
- Posypte jemně nastrouhaným parmezánem
- Malá hrst čerstvé máty nebo petrželky, jemně nasekané
- Lehké posypání vločkami červené papriky
Další možnosti
- Plátek nebo dva másla
- Lehká kapka hustého balzamikového octa
- opečené plátky mandlí
Příprava
Předehřejte troubu na 210 stupňů a velký plech s okrajem vyložte pergamenovým papírem. Odlomte zdřevnatělé konce chřestu. Konce vyhoďte.
Položte chřest na plech a pokapejte ho 1 až 2 lžičkami olivového oleje, jen tolik, aby byl chřest lehce obalený. Chřest posypte solí a pepřem.
Pečte, dokud se základ chřestu snadno nepropíchne vidličkou. Velmi tenký chřest, jako je ten na obrázku, se bude péct jen 9 až 12 minut, zatímco silnější chřest bude potřebovat 15 až 20 minut.
Opečený chřest přendejte na servírovací talíř a dochuťte jej podle chuti. Můžete to udělat jednoduše, třeba s vymačkanou citronovou šťávou nebo posypat parmazánem, případně přidat kousek másla nebo pokapat balzamikovým octem.
Pečený chřest je nejlepší podávat čerstvě vytažený z trouby, ale vydrží při pokojové teplotě až 1 hodinu nebo až 4 dny v chladničce (před podáváním ho opatrně ohřejte).