Velmi snadná a jednoduchá večeře či oběd. Kdykoliv dostanete chuť na těstoviny a nechcete vymýšlet nic složitého, tohle je recept právě pro vás. Penne s omáčkou zvládnete do 20 minut.
Pokud vám přijde, že je to příliš chudé jídlo, klidně si do něj můžete osmažit kousky kuřecího masa nebo krevet. Stejně tak můžete dodat nějakou zeleninu – třeba cherry rajčata, sušená rajčata, chřest či žampiony. Ale já si rád od masa občas odpočinu, takže penne připravujeme jen s omáčkou.
Pokud holdujete pálivým jídlům, pak si penne můžete posypat červenými chilli vločkami.
CO DĚLAT SE ZBYTKY JÍDLA
Skladování. Zbytky můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 3-5 dnů.
Opětovné ohřátí. Obvykle tyto těstoviny ohříváme v mikrovlnné troubě, ale lze to udělat i v hrnci na sporáku. Pokud jsou těstoviny při ohřívání příliš husté, může být potřeba přidat trochu více vývaru.
Zmrazování: V případě potřeby lze vařený sýr zmrazit. Pokud plánujete tento pokrm zmrazit, nechte těstoviny nedovařené, protože při zmrazování se důkladně uvařené těstoviny stanou kašovitými. Uvařený pokrm skladujte ve vzduchotěsné nádobě vhodné pro mrazení po dobu několika měsíců.
Pro opětovné ohřátí je rozmrazte v lednici a ohřejte na sporáku za stálého míchání, aby se smetanový základ nesrazil.
Suroviny
- 0,5 kg těstoviny penne
- 3 lžíce másla
- 2 lžičky mletého česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek mléka
- 2 lžičky sušené petrželky
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
Příprava
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
Ve středně velké pánvi rozpustíme máslo a přidáme česnek.
Vařte 1 minutu na mírném ohni
Přidejte mouku a za stálého míchání vařte další minutu.
Za stálého míchání přidejte mléko a vývar. Vařte, dokud omáčka nezačne vřít a nezhoustne.
Přidejte petrželku a parmazán, sůl a pepř. Pokračujte v míchání, dokud se sýr nerozpustí.
Těstoviny přelijte omáčkou a podávejte.