Koriandr

Koriandr jako bylina vždy vyvolával silné reakce – lidé ho buď milují, nebo nenávidí, ale je to rostlina, která je užitečná celá – od kořenů po semena a listy. Semena koriandru, rozemletá na jemný prášek nebo ponechaná vcelku, jsou hřejivým kořením, které lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů v kuchyních celého světa.

Koriandr je aromatická rostlina (Coriandrum sativum) z čeledi petrželovitých. Čerstvé listy rostliny se běžně nazývají koriandr nebo čínská petržel a mají výraznou citrusovou chuť. Sušená semena se používají celá nebo mletá jako koření v evropských, asijských, latinských a indických pokrmech.

Koriandr pochází z oblastí od jižní Evropy a severní Afriky po jihozápadní Asii. Je to jedna z nejstarších bylin a koření zaznamenaných v historii. Zmínky o této rostlině se nacházejí již v Bibli a semena byla objevena v ruinách z doby bronzové.

Jak vypadá koriandr?

Jednou z nejjednodušších záměn v oddělení produktů je záměna italské ploché petržele a listů koriandru. I když vypadají podobně, zjistíte, že listy koriandru jsou jemnější a mají zaoblené zoubky.

Jak chutná koriandr?

Listy koriandru by měly mít osvěžující, trpkou a citrusovou chuť. Semena koriandru lze použít celé nebo mleté. Jeho chuť je zemitá, trpká a sladká s květinovým aroma, které se uvolňuje při opékání.

Koriandrový prášek je běžnou přísadou v kuchyni Středního východu, často v kombinaci s římským kmínem a skořicí. Jemná oříšková chuť semen koriandru se nejlépe uplatní při použití ve směsích koření, kde pomáhá propojit komplexní chutě.

Semínka koriandru.
  • Najdete ho v egyptské dukce a garam masale v kombinaci s kořením, jako je kmín, skořice a fenykl.
  • Ostré kořeny rostliny koriandru se používají k dodání hloubky chuti thajským kari pastám a smaženým pokrmům.
  • Listy koriandru (nebo čerstvé listy koriandru) mají jasnou, citrusovou chuť, což z nich dělá nápaditou bylinu pro dokončení mexických sals a guacamoles.
  • Vietnamské pho. Hřejivý vývar blanšíruje čerstvé koriandrové listy a dodává tak vietnamským miskám pho texturu.
  • Čínské smažené pokrmy. Koriandr zmírňuje pálivost pálivých paprik a rozjasňuje chuťový profil smaženého masa v této klasické čínské kuchyni.

Čím můžete koriandr nahradit?

Pokud vám došla celá semena koriandru, zkuste ho nahradit semeny fenyklu, římského kmínu nebo kmínu. Pokud recept vyžaduje celá semena, ale vy máte pouze mletý koriandr, vyměňte každou lžičku koriandrových semínek za ¾ lžičky mletého koriandru.