Možná si řeknete, že tenhle recept je více spojen s dobou minulou a budete mít nejspíše pravdu. Fazolky na kyselo nejsou zrovna aktuální hit a možná už upadly trochu v zapomnění. Jenže to je chyba! Takže jsem se rozhodl tento recept trochu vzkřísit a dokázat vám, že si zaslouží místo ve vašem jídelníčku.
Obzvlášť pokud pěstujete fazolky na zahradě a máte bohatou úrodu, pak se tomuto receptu určitě nevyhnete. Ti, co čerstvé fazolky nemají, ale zoufat nemusí. Z obchodu budou taky dobré.
A také uděláme určitě radost vegetariánům, protože v tomhle receptu maso nehledejte. K fazolkám se hodí vařené vejce a brambory.
Suroviny
- Zelené fazolky 400 g (čerstvé či mražené)
- 80 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
- 1 lžíce octa (nejlepší je bílý vinný ocet, ale postačí i obyčejný)
- 2 lžíce cukru
- smetana ke šlehání (1 kelímek)
- 500 ml vývar (hovězí, kuřecí i zeleninový)
- Příloha: vejce, brambory
Příprava
Nejprve si připravíme základ omáčky. V hrnci či pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a mícháme. Jíšku zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 20 minut.
Mezitím fazolky propláchněte a povařte v osolené vodě asi 4 minuty. Poté sceďte a dejte na chvilku stranou. Nejlépe je ještě propláchněte ledovou vodou, budou pak krásně zelené a neztratí barvu a taky křupavé.
Do základu s jíškou vlijte smetanu, promíchejte a provařte.
Poté omáčku dochuťte cukrem a octem, případně solí ještě a přisypte fazolky. Pokud se vám zdá moc kyselé, sladké…přidejte podle chuti cukr/ocet.
Uvařte si k tomu zvlášť vejce a brambory a můžete servírovat.