Fazolky na kyselo se smetanou

fazolky na kyselo

Možná si řeknete, že tenhle recept je více spojen s dobou minulou a budete mít nejspíše pravdu. Fazolky na kyselo nejsou zrovna aktuální hit a možná už upadly trochu v zapomnění. Jenže to je chyba! Takže jsem se rozhodl tento recept trochu vzkřísit a dokázat vám, že si zaslouží místo ve vašem jídelníčku.

Obzvlášť pokud pěstujete fazolky na zahradě a máte bohatou úrodu, pak se tomuto receptu určitě nevyhnete. Ti, co čerstvé fazolky nemají, ale zoufat nemusí. Z obchodu budou taky dobré.

A také uděláme určitě radost vegetariánům, protože v tomhle receptu maso nehledejte. K fazolkám se hodí vařené vejce a brambory.

Suroviny

  • Zelené fazolky 400 g (čerstvé či mražené)
  • 80 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce octa (nejlepší je bílý vinný ocet, ale postačí i obyčejný)
  • 2 lžíce cukru
  • smetana ke šlehání (1 kelímek)
  • 500 ml vývar (hovězí, kuřecí i zeleninový)
  • Příloha: vejce, brambory

Příprava

Nejprve si připravíme základ omáčky. V hrnci či pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a mícháme. Jíšku zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 20 minut.

Mezitím fazolky propláchněte a povařte v osolené vodě asi 4 minuty. Poté sceďte a dejte na chvilku stranou. Nejlépe je ještě propláchněte ledovou vodou, budou pak krásně zelené a neztratí barvu a taky křupavé.

Do základu s jíškou vlijte smetanu, promíchejte a provařte.

Poté omáčku dochuťte cukrem a octem, případně solí ještě a přisypte fazolky. Pokud se vám zdá moc kyselé, sladké…přidejte podle chuti cukr/ocet.

Uvařte si k tomu zvlášť vejce a brambory a můžete servírovat.