Frankfurtská omáčka

frankfurtská omáčka

Každý, kdo jezdil k babičce na prázdniny, tohle jídlo určitě zná. Aspoň já jsem se s ním poprvé seznámil určitě, když jsem byl ještě hodně malý a hlídala mě právě babička. Mimochodem vynikající kuchařka, jak už to tak u babiček bývá. Že se jmenuje omáčka frankfurtská, jsem asi tehdy nevěděl. Pro mě to byla ta omáčka s párkem. A od té doby je to pro mě česká klasika.

A protože dnes mám náladu vzpomínat na babičku, podělím se s vámi o tento recept, který mě osobně vrací do dětství. Příprava je snadná, zvládne to i začátečník, i když z vlastní zkušenosti vím, že do omáček se začátečníkům moc nechce. Ale tohohle se opravdu bát nemusíte.

Hotovou omáčku můžete podávat třeba s knedlíkem, rýží nebo i těstovinami.

Suroviny

  • 8 plátků zadního hovězího
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, červená paprika, mletý kmín
  • 3 párky
  • olej a hladká mouka

Příprava

Plátky masa trochu naklepeme, osolíme, potřeme paprikou, kmínem a prolisovaným česnekem a obalíme v mouce.(Někdo má radši maso na kostičky, pak tedy nakrájíme na kostky).

Nakrájíme cibuli a zprudka osmažíme na pánvi s olejem

Cibuli přendáme do pekáče a na pánvi dál osmažíme zprudka maso.

Maso dáme k cibuli do pekáče.

Nakrájíme párky na kolečka, přidáme také do pekáče, podlijeme vodou a dusíme v troubě.

Během pečení podlijeme a maso otočíme. Pokud se nám zdá málo slané, dosolíme.

Alternativa:

Maso je možné také dusit na pánvi, místo hovězího někdo používá vepřové a k dokonalosti ještě někdo přidá slaninu. Zkrátka upravit si můžete recept podle svého tak, abyste vytvořili váš vlastní originální pokrm.