Grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín

Kdo by si rád neužil letní grilování s přáteli. Dnes se ale zaměříme spíše na vegetariánskou variantu. Grilovaný hermelín je klasika. Je to rychlé, jednoduché a pochutnají si opravdu všichni.

Hermelín je druh českého sýra, který byl vynalezen ve 20. letech 20. století jako napodobenina slavného francouzského sýra Camembert. Svůj název dostal podle královského hermelínového pláště  z hranostajů (česky „hermelín“), protože se mu bílý plísňový povlak podobal.

S hermelínem se dají dělat kulinářské divy – můžete ho různě nakládat, dělat pomazánky, smažit, použít do různých pokrmů. A my ho dnes budeme grilovat.

Suroviny

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 hermelíny (nebo camemberty).
  • 4 lžíce oblíbeného suchého grilovacího koření (nebojte se vyřádit, ale musí obsahovat sůl). Můžete také použít čerstvé bylinky. Na hermelín se hodí provensálské bylinky, tymián, rozmarýn, pepř, česnek či chilli.
  • 12 lžic rostlinného oleje

Příprava

Hermelíny potřete (nebo obalte) směsí oleje a koření a zabalte do alobalu.

Někdo griluje celý zabalený hermelín, někdo v otevřené fólii jen položí na gril.

Grilujeme tak 5 – 8 minut z každé strany.

Dobře grilovaný sýr je na povrchu tvrdý a uvnitř zcela rozteklý.

Podávejte nejlépe s domácím chlebem, grilovanou či čerstvou zeleninou.

Skvěle se k hermelínu hodí také domácí omáčky a chutney – například brusinková či švestková omáčka nebo cibulové chutney.