Cheesecake recept na krémový cheesecake v newyorském stylu bez prasklin s přehledem zvládne i úplný začátečník.
Newyorský cheesecake je se světě velmi oblíbený dezert. I když jsou ingredience jednoduché, může být příprava cheesecake receptu trochu děsivá. Cheesecake se musí vařit ve vodní lázni a je třeba se obávat, že vodní lázeň do koláče vnikne, povrch koláče popraská a koláč se nedovaří nebo převaří. Se správným receptem a několika radami je však krémový cheesecake recept v newyorském stylu bez prasklin úplná hračka.
Celková doba přípravy:
2 hodiny 25 minut plus nejméně 8 hodin na vychladnutí
Suroviny:
Na křehké těsto:
- 1-1/2 hrnku grahamových sušenek, z 12 celých sušenek.
- 5 lžic másla, rozpuštěného
- 2 lžíce cukru
- 1/8 lžičky soli
Na náplň:
- 900 ml smetanového sýra, pokojové teploty
- 2 šálky cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička balené citronové kůry z 1 citronu
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy z 1 citronu
- 1/4 lžičky soli
- 6 velkých vajec
- 1/2 šálku zakysané smetany
Navíc:
- Dortová forma
- Alobal
- Rozvar z ovoce na ozdobu
Postup:
Příprava korpusu:
Předehřejte troubu na 200°C a nastavte mřížku trouby do dolní střední polohy. Zabalte formu jedním velkým kusem silného alobalu, který zakryje spodní stranu a sahá až nahoru, aby na dně ani na bocích formy nebyly žádné díry. Pro jistotu to zopakujte s dalším plátem alobalu. Vnitřek formy nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření nebo vyložte papírem na pečení. V míse smíchejte drobky z grahamových sušenek, rozpuštěné máslo, cukr a sůl. Promíchejte, dokud se dobře nespojí. Drobky natlačte do rovnoměrné vrstvy na dno připravené formy. Korpus pečte 10 minut, dokud neztuhne. Vyjměte formu z trouby a dejte stranou.
Snižte teplotu trouby na 160 °C. Připravte konvici s vodou k varu.
Příprava náplně:
V míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem nebo šlehačem šlehejte smetanový sýr, cukr a mouku na střední rychlost, dokud nebudou hladké, asi 1 minutu. Seškrábejte dno a stěny mísy, abyste se ujistili, že je směs rovnoměrně spojená. Přidejte vanilku, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl; šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se hmota nespojí. Přidejte vejce, jedno po druhém, a míchejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí, a podle potřeby mísu seškrábejte. Vmíchejte zakysanou smetanu. Ujistěte se, že je těsto jednolité, ale nepřehánějte to s mícháním.
Zkontrolujte, zda je trouba vychladlá na 160°C a pak tvarohovou formu postavte do velké zapékací mísy. Těsto nalijte na vrchní část krusty. Do velké zapékací mísy nalijte vroucí vodu tak, aby sahala asi 1 cm po stěnu formy. Pečte, dokud koláč neztuhne, tedy 1 hodinu a 30 minut až 1 hodinu a 45 minut (koláč by neměl vypadat vůbec tekutý, ale po šťouchnutí do formy se bude trochu kývat; při chladnutí se bude dál péct).
Opatrně vyjměte formu z trouby a položte jej na drátěnou mřížku. Tvarohový koláč nechte chladnout ve vodní lázni, dokud není voda teplá, asi 45 minut. Vyjměte formu z vodní lázně a vyhoďte fólii. V případě potřeby přejeďte nožem s tenkou čepelí po okraji koláče, abyste se ujistili, že se nelepí ke stěnám (což může při chladnutí způsobit praskliny), poté jej přikryjte potravinovou fólií a přeneste do chladničky, kde bude chladit nejméně 8 hodin nebo přes noc.
Podávání:
Odstraňte boky formy. Pokud chcete cheesecake přenést na talíř, přejeďte dlouhou tenkou špachtlí mezi korpusem a dnem formy a poté pomocí dvou velkých špachtlí opatrně přeneste cheesecake na servírovací mísu. Krájejte ostrým nožem a mezi jednotlivými plátky nůž otřete. Podle chuti podávejte s omáčkou z lesních plodů.
Připravte si cheesecake recept předem
Tvarohový koláč lze připravit a skladovat ve formě v chladničce, pevně přikrytý potravinovou fólií, až dva dny předem. Cheesecake je vhodný i k zamražení, lze ho tak uchovávat až 3 měsíce.